1 Aprilie 2016 (frissujsag.ro)


Vilagnap az autistakert 


A Sajatos Nevelesi Igenyu Gyermekek Integralt Tanintezete es a Szent Benedek Autistakert Egyesulet tagjai az Autizmus Vilagnapja alkalmabol kek leggomboket engedtek a levegobe.

Leggomboket eresztettek a magasba a kozpont udvaran

Aprilis 2-at 2007 ota vilagszerte az autizmus napjakent tartjak szamon. A vilag szamos varosahoz csatlakozva — immar sokadszor — Szatmarnemetiben is megemlekeztek errol a naprol. A szervezok celja az volt, hogy felhivjak a tarsadalom figyelmet az autizmussal elo emberekre, ertekeikre es elfogadasuk fontossagara. Egy statisztika szerint ez az allapot vilagszerte 67 millio embert, orszagunkban tobb mint 8 ezret erint.

Konnyebb a tanulas
Bar a naptar szerint szombaton van a hivatalos vilagnap, az ehhez kapcsolodo figyelemfelkelto megmozdulasra penteken, a het utolso tanitasi napjan kerult sor a Szent Benedek Autistakert Egyesulet kozpontjanak az udvaran. Itt a gyermekek, a pedagogusok es a szulok kek leggomboket (a kek az autizmus szine) engedtek a magasba.

Az esemenyen termeszetesen reszt vett az iskola igazgatoja, Ramona Costin, az egyesulet elnoke, Dragus Norbert es az alelnok, Asztalos Zsuzsanna Tunde is. Mint megtudtuk, a hagyomanyokhoz hiven az iskola es a civil szervezet osszefogasanak koszonhetoen valosulhatott meg a penteki rendezveny.

A Sajatos Nevelesi Igenyu Gyermekek Integralt Tanintezete (a regi kisegito iskola) es az ennek kereteben mukodo Szent Benedek Autistakert Egyesulet idei kozos akcioja is kedves emlek marad.

A Szatmari Friss Ujsag is mediapartnere volt annak a nemregiben lezajlott karitativ akcionak, melyet a Loga Dance School tanciskola szervezett az autistakkal foglalkozo egyesulet tamogatasara.

A jotekonysagi kampanybol befolyt osszeg nem csak arra adott lehetoseget, hogy a tanitasi es a tanulasi modszereik bovuljenek a beszerzett tablagepek es az interaktiv tala altal — a nagylelku adakozoknak koszonhetoen a kozpont udvaran talalhato jatszoter is gazdagodott egy hintaval.

A gyermekek nagy orommel vettek tegnap birtokba a jatek kis szigetet, mely a kikapcsolodas mellett lehetoseget nyujt az izomzatuk megerositesere, tovabba a mozgaskoordinacio, az egyensulyerzek es a terben valo tajekozodas fejlesztesere is.


Vilagnap az autistakert (frissujsag.ro)

X