14 Aprilie 2017 (frissujsag.ro)


Tizenot eves a Remenysugar program 


Mukodesenek 15. evfordulojat unnepli a Hans Lindner Alapitvany Remenysugar programja, amelynek okan aprilis 19-en, szerdan 19 oratol unnepi galaestre kerul sor a szatmarnemeti Eszaki Szinhazban, ahova nagy szeretettel varjak a szatmari kozonseget.
A rakbeteg gyermekek es azok csaladjanak megsegiteseert megalakult program eddigi 15 eves szolgalatarol, valamint a szerdan esedekes galaestrol Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapitvany elnoke beszelt lapunknak.

Az alapitvany elmenytaborai evek ota nagy nepszerusegnek orvendenek

A Remenysugar program elinditasaval kapcsolatban Koczinger Tibor elmondta, hogy ezelott tizenot evvel felkereste a Hans Lindner Alapitvanyt ket anyuka, akik elmondtak, hogy szeretnenek rakbeteg gyerekeken segiteni, ugyanis nem tudjak tetlenul nezni azt, hogy vannak csaladok, akik merhetetlen szuksegben kenytelenek elni, es sokszor segitseg nelkul megkuzdeni a gyermekuket megtamado betegseggel. Szerettek volna, ha egy helyi osszefogas reven, amelynek a Hans Lindner Alapitvany jogi hatteret biztosithat, megvalosulna egy olyan kezdemenyezes, amely segitseget nyujthat a rakbeteg gyermekek gyogyulasanak elosegiteseben, illetve a csaladok terheinek konnyiteseben.

Azt szerettek volna elerni, hogy se a csaladok, sem pedig a gyermekek ne erezzek magukat elhagyatottnak, amikor a betegseggel kell megkuzdeniuk, hiszen ennek a tarsadalomnak nem az a szerepe, hogy lecsereljen dolgokat, hanem hogy javitson a helyzeten. Ennek pedig jo bizonyiteka a Hans Lindner Alapitvany Remenysugar programja, amely mar 15 eve a szatmariaknak koszonhetoen folyamatosan igyekszik segiteni a megfogalmazott celokat. „A szatmariak bebizonyitottak, hogy osszefogassal kepesek csodat tenni. Ha ok nem lennenek, akkor ez a program sem mukodhetne onmagaban, hiszen ez nem az alapitvany, hanem a szatmariak szemelyes projektje, amelyet az osszefogas mukodtet” — magyarazta Koczinger.
Az elmult 15 ev alatt 67 csalad kerult kapcsolatba a Remenysugar programmal es kaptak ezaltal valamilyen segitseget, koszonhetoen annak, hogy van egy olyan kozosseg, amelybe kapaszkodni lehet, ahonnan segitseg erkezik.

Olykor a megkereses nem is az erintett csaladoktol erkezik, hiszen ok annyira beletemetkeznek gondjaikba, hanem sok esetben a baratoktol, rokonoktol, iskolaktol, orvosoktol, mert ok azok, akik felhivjak az alapitvany figyelmet arra, hogy bizony itt vagy ott segitsegre van szukseg. Azt, hogy mi ez a segitseg, esete valogatja. Volt, akinek arra volt szuksege, hogy egy klinikai ut kidolgozasaban segitse a Remenysugar, vagy hogy a megfelelo szakemberekkel sikeruljon talalkozni Kolozsvaron, Temesvaron, Marosvasarhelyen vagy eppen Debrecenben, Budapesten, Becsben vagy Parizsban. De volt, hogy a betegszallitasban kellett segitseget nyujtani egy mentoauto biztositasa reven, ami termeszetesen sikerult is.

Ugyanakkor nagyon fontos megemliteni azt is, hogy 11 eve mukodik Kolozsvaron az a lakas, amelyet a klinika kozeleben a Lindner csalad tamogatasaval vasarolt meg az alapitvany. Itt mindig nyitott ajto varja azokat a szuloket, akik nehany nap vagy akar egy het idejere szallast keresnek, amig a gyermekuket a klinikan kezelik. Ennek a lakasnak a mukodtetese erdekeben egy jol mukodo online rendszert is fenntart az alapitvany, igy mindig tisztaban vannak azzal, hogy van-e eppen ures agy, hanyan szallnak meg adott idopontban a lakasban. Az elmult 11 evben annyira jol mukodo es hasznos segitsegnek bizonyult ez a lakas, hogy evente atlagosan 200 esetben sikerult szallast biztositani az ezt igenylok szamara. Ez egy olyan hely, ahova egy picit haza is mehet a szulo, lezuhanyozhat vagy eppen egy friss meleg etelt keszithet, amit aztan bevihet gyermekenek, csaladtagjanak a korhazba.

Erot ado elmenytaborok

„Nemcsak akkor kell segiteni, amikor egeto a szukseg, hanem olyankor is, amikor ugy tunik, minden rendben van” — hangsulyozza az alapitvany elnoke. Egy barmilyen rakbetegseg lefolyasa kovetkezteben serulnek a csaladok. Hiszen gondoljunk csak bele, nem csak a beteg gyermek szenvedi meg ezt az allapotot. Sokszor az egyik szulo feladja a munkajat, hogy apolhassa es ott lehessen a beteg csaladtaggal, ilyenkor a bevetelkieses mellett ot is sokszor kell nelkuloznie a csaladnak. Igy telnek el sokszor az unnepek, a vakaciok, es sokszor megvaltozik az a csaladi kep, amely valahol szep es harmonikus volt. Ezert ezeket a helyzeteket hivatottak az alapitvany elmenytaborai nemikepp javitani. Szamos esemenyt szervez az alapitvany: marcius 8-an, tavaszi es oszi kirandulasokat, nyari taborokat. Sot, nem csak a beteg gyerekek reszere, hanem volt ra eset, hogy eppen a csaladtagoknak, a testvereknek kinaltak ilyen elmenyeket.
Ezek a programok nemcsak az erintett beteg gyermekrol szolnak, hanem a csaladoknak is szeretnenek erot adni a tovabblepeshez. Erre nagyon jok a taborok, ahol a resztvevok nem erzik azt, hogy csak egyedul ok kuzdenek ezzel a problemaval, hanem vannak masok is, akik hasonlo cipoben jarnak, akikkel meg lehet osztani, ha csak szoban is a hordozott terheket, de ugyanakkor a meggyogyult gyerekek szamara is nagyon jo rehabilitacio egy-egy ilyen tabor.

Jotekonysagi galat szerveznek

A program beinditasanak kezdeten gyakrabban szervezett jotekonysagi esteket az alapitvany, viszont az elmult 5 evben ezek elmaradtak. Most azonban, a program mukodesenek 15. evfordulojan szeretne eredmenyeit megmutatni a szatmariaknak az alapitvany, ezert szerdan 19 oratol galaestre kerul sor az Eszaki Szinhazban.
Koczinger Tibor hangsulyozta, hogy koszonet illeti az Eszaki Szinhaz Harag Gyorgy Tarsulatat, akik ezuttal is partnerkent alltak az alapitvany ugye melle, de ugyanugy a filharmonianak es a szakszervezetek muvelodesi hazanak is jar a koszonet, mert az elmult evekben mindig segitettek, ha szukseg volt rajuk. De mindig voltak onkentesek is, akik azonnal jottek, ha kellett, muveszek, tanarok, diakok, civilek, akikre barmikor szamitani lehetett.
Az idei jotekonysagi galat egy ajandek gyanant szeretne a kozonsegnek felkinalni az alapitvany. A hozzavetolegesen ketoras unnepi momentum elsosorban helyi muveszek kozremukodesevel fog zajlani, de jelen lesz tobb vendegeloado is, peldaul az a pesti ir sztepptancegyuttes is, amely mar visszatero vendegnek szamit az alapitvany jotekonysagi estjein.
Az idei evi jotekony felajanlasok altal azt a disneylandi kirandulast szeretne tamogatni az alapitvany, amelyet par honappal ezelott a Loga Dance School tanciskola a rakbeteg gyermekek szamara kezdett el szervezni egy szinten jotekonysagi tancgala bevetelebol. Viszont ez a kirandulas, annak erdekeben, hogy zokkenomentesen, szuloi es orvosi kiserettel tortenhessen, tovabbi koltsegeket von maga utan, amelyeket a szerdai gala bevetelebol szeretne tamogatni az alapitvany.
A galan valo reszvetel ingyenes, viszont akik szeretnenek ulohelyet maguknak, a szinhaz jegyirodajaban valthatnak ingyenes helyjegyet a rendezvenyre.
A felajanlasokat a helyszinen lehet megtenni, illetoleg banki atutalas reven. A galaest szuneteben muveszeti alkotasok arverezesere is sort keritenek majd a szervezok, amelynek bevetelet szinten a fent emlitett celokra fogjak forditani.


Tizenot eves a Remenysugar program (frissujsag.ro) 

X