31 Martie 2015 (portalsm.ro)
Politistii alaturi de elevii participanti la discoteci controlate
Informatiile pertinente ii pot feri pe copii de o serie de evenimente neplacute. Nu doar ceea ce transmit politistii, ci si modul, locul si timpul acordat intalnirilor cu elevii, devin importante pentru constientizarea mesajelor si depasirea ascultarii pasive. Acestea sunt si motivele pentru care politistii satmareni implicati in activitati preventive cauta sa se apropie de elevi in medii informale, in care barierele impuse de prezenta cadrelor didactice sau a altor persoane poate submina comunicarea libera si deschisa.
Programul Educational Loga Dance School, o discoteca controlata adresata exclusiv elevilor de gimnaziu, aduce la evenimentele organizate lunar, specialisti din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog, respectiv din cadrul Politiei Judetene.
Numai in acest an peste 750 de elevi au participat la intalnirile lunare, prilej de distractie si socializare, dar si de o mai buna informare venita din partea unor specialisti.
Sambata, 28 martie 2015, Loga Dance School a fost gazda celei de-a treia intalniri din acest an, Programul educational avandu-i si de aceasta data ca invitati pe reprezentanti ai celor doua institutii partenere (Politie, respectiv CPECA). Tema prezentata de inspector principal Hrihorisan Felicia, ofiter sociolog in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Satu Mare, au fost legata de pedepsele legale ce pot fi aplicate minorilor care au comis infractiuni.
Elevii au aflat astfel, ca exista sanctiuni penale si fata de minori incepand cu varsta de 14 ani si in ce constau aceste pedepse, precum si faptul ca nerespectarea pedepselor neprivative de libertate poate conduce la revocarea acestora si la instituirea unor pedepse mai grave cum sunt internarea intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie.
Problema etnobotanicelor a fost adusa in discutie de reprezentanta CPECA, Pusa Campan, specialist in prevenirea antidrog. Cei prezenti au aflat despre cum actioneaza aceste droguri si ce pericole stau ascunse in spatele unor reclame pozitive, venite, cel mai adesea, din partea celor care vor sa-si gaseasca clienti fideli in randul elevilor de gimnaziu. Dorinta de a experimenta ne poate conduce in ipostaza de victime ale drogurilor, putand surveni fie moartea prin supradoza, fie dependenta si degradarea sociala specifica consumatorilor de stupefiante.
Totodata, specialistii prezenti le-au explicat copiilor ce fapte constituie infractiuni legate de droguri, ca de pilda: detinerea, producerea, vanzarea, oferirea spre vanzare, punerea la dispozitie a unui spatiu, inclusiv locuinta proprie, celor care se drogheaza s.a.m.d., astfel incat, elevii sa aleaga ceea ce vor sa faca cunoscand consecintele legale ale unor infractiuni din sfera criminalitatii organizate, pedepsite foarte sever in legislatia romana.
Avand convingerea ca un elev bine informat va sti mai bine sa faca fata provocarilor venite din anturaj, politistii promit sa continue sustinerea unor astfel de activitati si in viitor.
Sursa: IPJ Satu Mare