30 August 2017 (frissujsag.ro)


Megujulas: egyutt az egyhazmegye 


A Szatmari Reformatus Egyhazmegye a reformacio 500. eveben szeptember elsejen es masodikan Egyutt az egyhazmegye cimmel szervez unnepseget. Az alkalomra mindenkit szeretettel varnak.

Kiraly Lajos, a Szatmari Reformatus Egyhazmegye esperese, Puskas Csaba fogondnok es Racz Ervin sajtoreferens sajtotajekoztatot tartott tegnap a Szatmari Reformatus Egyhazmegye esperesi hivatalaban.

A sajtotajekoztaton ismertettek a reformacio 500. eveben szervezett Egyutt az egyhazmegye cimu ketnapos rendezveny programjat. Penteken 12 oratol az Arva Bethlen Kata Reformatus Ovoda es Napkozi (Szamosnegyed) alapkoletetelere kerul sor, amely a magyar kormany Karpat-medencei programja finanszirozasaval valosul meg. Nagyon fontos, hogy a gyerekek mar kicsi korban hitbeli nevelest kapjanak. 14 oratol lesz egy korabban meghirdetett fotopalyazat eredmenyhirdetese a Crush kavezoban.

Erre a palyazatra — tobbnyire fiatalok — kozel ketszaz fotot kuldtek be. 16 oratol emlekkovet lepleznek le Vetesen, az Emlekezes es a megujulas erdejeben. 18 oratol a Szatmarnemeti Reformatus Gimnaziumban nyilik meg az Utazas a magyar reformacio szazadaba cimu kiallitas, a tarlat kereteben korabeli nyomdagepeket, Bibliakat, enekeskonyveket es egyeb kegytargyakat lathatnak majd az erdeklodok. 20 oratol lathatja a kozonseg Pregitzer Fruzsina onallo estjet az Eszaki Szinhazban, melynek cime: Uram, nem latta Magyarorszagot?

Szeptember 2-an, szombaton 10 oratol parhuzamos rendezvenyek zajlanak majd: a Nemeti-templomban SZIKE-istentisztelet, a Lancos-templomban noszovetsegi konferencia, a Kalvin Janos Reformatus Imahazban presbiteri konferencia, a Szatmarnemeti Reformatus Gimnaziumban pedig gyermekprogramok lesznek.

A Nemeti-templomtol 13.45 orakor indulnak el a resztvevok, es a Kalvin Janos teren talalkoznak a parhuzamos rendezvenyek resztvevoivel, valamint azokkal, akik akkor kapcsolodnak be a programba. 14 orakor avatjak fel a Reformatus Emlekjelet, beszedet mond: Szilagyi Eva es Varga Attila. Innen a resztvevok az uj kozpontig vonulnak. A reformacio nem mas, mint igehirdetes, ezert a kozponti rendezveny egyik kulcsfontossagu mozzanata maga a szabadteri urvacsoras istentisztelet lesz, amelyen Csury Istvan, a Kiralyhagomelleki Reformatus Egyhazkerulet puspoke hirdet iget.

A tovabbiakban koncertek kovetkeznek: a Szolgalat zenekar, Meszaros Janos Elek es a Bolyki Brothers mellett fellep a Loga Dance School es a Ropike. Lesznek opcionalis programok: gyulekezetek bemutatkozasa, az Aranykapu Kulturalis Egyesulet gyerekekkel valo foglalkozasa. A ketnapos rendezveny aldassal zarul.

Kiraly Lajos esperes a tegnapi sajtotajekoztaton elmondta, hogy az ember nagyon sok elmenyt megelhet egyedul, de kozossegben tobbszorosen is megeli azokat. Egy csodalatos kozossegelmeny lehetett az, amikor Jezus Krisztus tobb mint otezer embert vendegelt meg. A kozos istentisztelet es urvacsoraosztas egy olyan kozos elmeny lesz abban az elmenytarsadalomban, amiben ma elunk, amely erot ad, eroforras lehet a tovabbiakban, fogalmazott.

Racz Ervin sajtoreferens hozzatette, hogy az egyhaznak ki kell jonni a templom falai kozul. Szatmarnemetiben elso alkalommal lesz szabadteri istentisztelet az uj kozpontban. A nagy ter szent terre valhat. Ugyanitt minosegi koncertek lesznek, amelyek egyhazi jelleguek, de sok reteghez szolnak.

Elek Gyorgy


Megujulas: egyutt az egyhazmegye (frissujsag.ro)

X