9 Mai 2017 (informatia-zilei.ro)


Liceul Tehnologic „Constantin Brancusi” a finalizat intalnirea de proiect in parteneriat cu alte patru tari


In perioada 2 – 6 mai 2017, s-a organizat si desfasurat intalnirea de proiect Erasmus + cu titlul “ Gateste,mananca si traieste sanatos “ la Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Satu Mare.
Programul a fost conceput pentru fiecare zi in functie de activitatile stabilite la prima intalnire de proiect (Italia – Modica 1- 2 decembrie 2016 ).

Astfel, marti, 2 mai 2017, elevii si profesorii de la scolile partenere din: Modica – Italia (4 elevi si 3 profesori); Fatima – Portugalia (8 elevi si 2 profesori); Istanbul – Turcia (5 elevi si 3 profesori); Ryglice – Polonia (10 elevi si 3 profesori) au fost intampinati traditional cu paine si sare urmand festivitatea de deschidere oficiala.

In vizita la Primarie
Au fost alaturi de elevii si profesorii scolii gazda: Doina Feher, viceprimar; Oltea Saveanu inspectoare, Maria Magureanu, directoarea Colegiului Economic „Gheorghe Dragos”, Bogdana Vasile, directoarea adjuncta a Colegiului Economic „Gheorghe Dragos”, Mariana Racolta, directoarea Liceului Teoretic „Unirea”, Lucica Moldovan, directoarea Scolii Postliceale Sanitare.
Dupa vizitarea scolii si prezentarea scolilor partenere, intreaga delegatie insotita de elevii si profesorii liceului gazda au descoperit frumusetile orasului prin intermediul unui joc interactiv numit „Vanatoarea comorilor”.
Miercuri, musafirii au facut o vizita la Primariei Satu Mare, unde viceprimarul Doina Feher le-a prezentat istoricul municipiului, dupa care i-a insotit la privelistea panoramica a orasului din turnul Palatului Administrativ.
In continuare, elevii din cele cinci tari partenere au participat la un concurs international de sculptura in fructe si legume. S-a amenajat o expozitie internationala a produselor realizate, iar concurentii cei mai buni au fost premiati de viceprimarul Doina Feher.

La ferma din Atea
Dupa-amiaza, grupul de elevi si profesori s-a deplasat la Ferma Kentaur – Atea, unde s-au organizat si desfasurat concursuri sportive in aer liber, fiind premiati cei mai merituosi elevi. Activitatea s-a incheiat cu un spectaculos foc de tabara, insotit de cantecele care au rasunat prin glasurile elevilor.
Joi, au fost planificate doua ateliere de lucru. Primul s-a desfasurat in clubul liceului, sub indrumarea specialistilor de la Scoala de dans Loga Dance School, constand intr-o prezentare scurta a importantei miscarii pentru o viata sanatoasa, urmata de o sedinta de dans cu implicarea tuturor participantilor. Al doilea atelier a fost sustinut de Raluca Jurge, consilier scolar, care a pregatit un material despre stresul pozitiv versus stresul negativ si consecintele acestuia, unul dintre ele fiind tulburarile de alimentatie.
La randul lor, profesorii de la institutiile partenere au participat la o conferinta internationala unde s-au prezentat si dezbatut exemple de bune practici din cadrul acestui proiect, respectiv articole pe tema alimentatiei si a stilului de viata sanatos. Toate acestea se vor regasi publicate in brosura Erasmus+ si in revista liceului satmarean.
A urmat o vizita recreativa la Castelul din Carei, unde au aflat informatii complete legate de cladire. Ziua s-a incheiat prin relaxare la un club unde s-a jucat bowling.

Excursie in Maramures
Vineri, musafirii s-au imbarcat in autocarul care i-a purtat pe meleaguri maramuresene. Prima oprire a fost la Casa olarului din Vama , apoi au vizitat obiective turistice din Baia Mare si din Sighetu Marmatiei, ziua incheindu-se la Casa Iurca din Sighetu Marmatiei intr-o atmosfera de cant si joc traditional maramuresean.
La intalnirea de proiect de sambata, dr. Adriana Filimon, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, le-a prezentat elevilor riscurile alimentatiei nesanatoase. Apoi, elevii, repartizati pe grupe mixte, au intocmit cate o piramida a alimentatiei sanatoase, respectiv au realizat un program saptamanal cu cinci mese pe zi. La finalizarea atelierelor de lucru, fiecare grupa si-a prezentat materialul conceput.

La despartire
Intr-un scurt cuvant de incheiere, Daniela Simon, directoare si Olivia Pop, directoare adjuncta, le-au multumit tuturor participantilor pentru implicarea serioasa in proiect, luandu-si la revedere de la de-acum prietenii lor cu promisiunea de a continua experienta acumulata in acest proiect cat si in posibile proiecte viitoare.


Liceul Tehnologic „Constantin Brancusi” a finalizat intalnirea de proiect in parteneriat cu alte patru tari (informatia-zilei.ro)

X