10 August 2011 (Informatia Zilei)
Este sau nu dansul de societate un sport?
Dansul privit la modul general este un fenomen cat se poate de complex care de-a lungul timpului s-a transformat si a evoluat foarte mult. Odata cu explozia informationala generata de procesul de globalizare a mass-media, interactiunea omului cu dansul s-a amplificat enorm. Au aparut spre exemplu la televiziune emisiuni cu accesibilitate internationala care au ca subiect dansuri diverse sau care aduc pe micile ecrane mari dansatori.
Cateva exemple in acest sens ar fi emisiunile : „Dansez pentru tine” cu varianta sa mexicana “Bailando por un suenio”, “Strictly come dancing” si versiunea sa americana “Dancing with the stars”, sau “So you think you can dance” o competitie americana de dans care este in acelasi timp si un adevarat reality show. Cu alte cuvinte se poate afirma ca dansul a trecut si el printr-un adevarat proces de internationalizare depasind ca fenomen limitele unor grupuri restranse de oameni sau granitele unei tari. Nu o data am fost cu adevarat incantati de evolutiile spectaculoase ale unor dansatori talentati pe care am putut sa-i admiram la televizor, pe internet, etc.
Aceste minunate coregrafii care ne incanta privirea si inimile cu magia dansului, eleganta costumelor si emotiile transmise publicului de catre dansatori, ne mai spun insa inca un lucru, pe care de multe ori poate il trecem cu vederea si anume faptul ca in spatele lor se ascund eforturi imense, antrenamente riguroase si sute, chiar mii de ore de repetitii si munca.
Tocmai pentru a evidentia oarecum, pentru a putea masura si cuantifica efortul dansatorilor, s-a conturat in timp ideea organizarii unor intreceri, concursuri in cadrul carora acestia sa aiba ocazia de a-si etala si masura nivelele de performanta atinse. De la ideea de concurs si pana la cea de sport nu mai este insa decat un pas si iata cum dansul a ajuns sa treaca de la un nivel social de recreere si ”entertainment” la unul competitional, sportiv.
Termenul de Dans sportiv sau Dance Sport in limbaj international – este utilizat pentru a defini o latura competitiva a dansului de societate. Aceasta activitate interesanta si plina de farmec de petrecere a timpului liber a fost redenumita pentru a se potrivi cu imaginea sa moderna de sport solicitant.
Caracteristicile sale constau in forta fizica, agilitate, coordonare, rezistenta, nivel ridicat de fitness, disciplina, munca in echipa, har, stil si interpretare muzicala. In prezent, dansul sportiv este recunoscut de Comitetul Olimpic International ca un sport si este de asteptat sa fie in cele din urma inclus in programul olimpic. Acesta a fost prezentat la ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice Sydney 2000.
Dansul sportiv ofera oportunitatea dezvoltarii disciplinei sportive a corpului si a mintii, precum si creativitatea artistica prin interpretarea muzicala, designul vestimentatiei si liniile coregrafice.
Exista cateva cai de a urma dansul sportiv.
Cea mai importanta este cea competitionala, apoi cea pentru dansatorii profesionisti si o alta sociala, pentru distractie. Organizarea competitonala a dansului sportiv se face sub egida Federatiei Internationale de Dans Sportiv – IDSF . De la un anumit nivel de performanta, dansatorii aleg sa participe la show-uri de dans sportiv si la competitii de profesionisti organizate de Consiliul Mondial al Dansului – WDC (World Dance Council).
Un numar considerabil de oameni percep dansul mai mult ca o expresie de manifestare artistica a omului si mai putin ca un sport. Indiferent insa din ce parte este privit, la nivel de amatori sau profesionisti, fiecare om ar trebui, ca la un anumit moment in viata, sa experimenteze, sa incerce bucuria de a dansa.
Multi oameni au relatat ca dupa ce au luat un prim contact cu dansul sportiv, au realizat ca si-ar fi dorit ca aceasta experienta sa fi inceput cu mult mai devreme. Cu riscul de a repeta ceea ce am mai subliniat in articolele noastre anterioare vom reaminti faptul ca dansul nu are varsta si poate aduce multa bucurie oricui, indiferent de anii pe care acea persoana ii numara.
In acest sens Loga Dance School isi reinnoieste invitatia sa catre toti cei care ar dori sa guste din bucuria si excitement-ul oferit de aceasta arta, sa calce cu incredere pragul scolii noastre si sa se inscrie la unul din cursurile noastre care se reiau in luna septembrie.
Va asteptam cu drag!