20 Mai 2012 (Friss Ujsag)


Elettel teltek meg a megye muzeumai 


Sikeres volt az iden is a Muzeumok Ejszakaja rendezvenysorozat, ket napig ingyenesen voltak latogathatoak a megye muzeumai, de a kulturalis programok is sok erdeklodot vonzottak.

A Szatmar Megyei Muzeum regeszeti reszlege erdekes elmenyt nyujt gyerekek es felnottek szamara
A Muzeumok Vilagnapja alkalmaval szervezett ketnapos rendezveny az iden is sok latogatot vonzott.

Penteken foleg iskolas csoportok tekintettek meg a muzeumok kiallitasait, szombaton pedig jellemzoen csaladok, barati korok iktattak be hetvegi programjukba a tarlatok megtekinteset. Az esemeny alkalmaval penteken pozsgas novenyekbol nyilt kiallitas a Szatmar Megyei Muzeumban. Szombaton sokan voltak kivancsiak a szatmarnemeti Vecsey-hazban mukodo Kepzomuveszeti Muzeum tarlataira.

Delutan erdekes programokkal vartak az erdeklodoket, tarlat nyilt a „Vendegloi zene a XX. szazad kozepen” cimmel, majd este a Loga Dance School tancosai gondoskodtak a kulonleges hangulat megteremteserol.

Elmeny az egesz csaladnak

Sokan dontottek ugy, hogy a szombat delutani, esti orakat a Szatmar Megyei Muzeumban toltik, hiszen a tarlatok ejjel egy oraig voltak nyitva a latogatok szamara. A „Visszatekintes a multba” cimu regeszeti kiallitas az oskortol a nepvandorlas idejeig mutatja be tersegunk tortenetet.

A latogatok betekintest kaphattak az osember eletebe, megtekinthettek a leletek alapjan rekonstrualt oskori, okori lakhelyeket, hasznalati targyakat.

A tarlat megtekintese az egesz csalad szamara erdekes elmeny. Barki kiprobalhatta a kopattintast es kezbe vehette a kobaltat. Kozben szoba lehetett elegyedni a muzeum regeszeivel, akik erdekes reszleteket meseltek el munkajukrol, kutatasaikrol.

A tortenelmi es neprajzi tarlat pedig a kozepkortol a jelenkorig targyalja megyenk tortenetet. Az interaktiv jellegu kiallitas erdekesen mutatja be minden korosztaly szamara megyenk tortenelmi es neprajzi ertekeit.

Nagykarolyban is

Jelentos forgalom volt szombat este a Karolyi-kastelyban. Hago Attila Nandor nagykarolyi muzeumigazgato szerint a Muzeumok Ejszakaja alkalmaval tobb mint ezer szemely latogatta meg a tortenelmi enterioroket, a helytorteneti kiallitast, valamint a frissen felavatott svab tarlatot.

Mint ismeretes, utobbi kiallitast penteken nyitottak meg a svabok betelepitesenek 300. evforduloja alkalmabol rendezett nagyszabasu unnepi megemlekezes kereten belul.

A helyi es kornyekbeli lakosok mellett erkeztek erdeklodok es vendegcsoportok Magyarorszagrol es Erdely mas varosaibol is.
Pandi Annamaria


Elettel teltek meg a megye muzeumai (Friss Ujsag)

X