10 Februarie 2014 (satmareanul.net)
Pericolele lumii virtuale.
Pericolele lumii virtuale
Lumea virtuala este una dintre atractiile principale ale generatiilor actuale de copii si tineri, fascinati de magia internetului dar si de infinitele posibilitati de relationare si socializare, un capitol adeseori deficitar in viata de zi cu zi.
Care sunt limitele pana la care putem merge in viata virtuala?
Cine ne sunt prietenii din mediul online?
Cat de bine ii cunoastem?
Ce informatii, date, imagini, putem posta pe retelele de socializare?
Care sunt comportamentele periculoase pe internet si care sunt riscurile?
Toate aceste intrebari au constituit baza discutiilor initiate de inspectorul de politie Felicia Hrihorisan impreuna cu cei 300 de elevi de gimnaziu prezenti in data de sambata, 8 februarie, la Programul Educational Loga Dance School.
Programul ce se desfasoara o data pe luna si aflat in aceasta sambata la a 23-a editie, se adreseaza special elevilor din clasele I-VIII si presupune organizarea unei discoteci controlate, cu reguli clar stabilite si respectate cu strictete, pentru cei ce si-ar dori sa petreaca in cluburi dar nu au inca varsta adecvata pentru a frecventa astfel de locuri.
Totodata, in cele patru ore de distractie supravegheata sunt intercalate si momente educative, care aduc in atentia copiilor subiecte interesante, specifice varstei preadolescentei.
Subiectele abordate in cadrul ultimei intalniri au fost siguranta copiilor pe internet, sustinut de reprezentanta Politiei si consumul de droguri ilegale, in speta de heroina, subiect prezentat intr-o maniera interactiva de inspector Pusa Beatrix Campan, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare, o prezenta constanta la aceste activitati.
De altfel, in fiecare an in luna februarie exista o zi internationala speciala dedicata sigurantei copiilor pe internet.
In acest an „Safer Internet Day” cum este denumita aceasta zi, este marcata in data de 11 februarie, in peste 65 de tari din lume printre care si Romania. „Safer Internet Day” isi propune sa atraga atentia parintilor si copiilor asupra necesitatii de a avea un comportament responsabil pe internet, care presupune filtrarea informatiilor accesibile copiilor, dar si limitarea acceptariii de prieteni noi online, un comportament care sa nu-i aduca in postura de victime ale abuzurilor in spatiul virtual.
Copiii au dovedit o mare deschidere in privinta acestui subiect, declarandu-se impatimiti ai Facebook-ului, retea pe care in multe situatii o utilizeaza in mod liber, fara cenzura, acceptand cu usurinta persoane straine in lista de prieteni.
In cadrul intalnirii au fost prezentate comportamentele cele mai vulnerabile pe internet, elevii avand ocazia de a urmari si materiale video pe acest subiect.
Inspectorul Felicia Hrihorisan i-a indemnat pe participantii la programul educational sa acceseze site-uri romanesti specializate privind siguranta copiilor pe internet www.sigur.info, respectiv www.safernet.ro, un site-uri in care copiii pot raporta abuzurile pe internet.