14 Aprilie 2016 (actualitateasm.ro)


Cea de-a VII-a editie a festivalului ”Chants, sons sur scene” este in pregatire la Satu Mare!


Cea de-a VII-a editie a festivalului ”Chants, sons sur scene” este in pregatire la Satu Mare

Profesorii de limba franceza din judetul Satu Mare pregatesc cea de-a saptea editie a festivalului de muzica franceza ”Chants, sons sur scene”, care va avea loc vineri, 22 aprilie la Casa de Cultura.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza (ARPF) in parteneriat cu Institutul Francez si Ambasada Frantei in Romania.

Festivalul a pornit cu pasi mici si in cativa ani a devenit un eveniment de inalta tinuta care antreneaza tot mai multe scoli din toate colturile judetului nostru.

Datorita sustinerii oferite de Consiliul Judetean Satu Mare, Primaria Satu Mare, Primaria Negresti-Oas, Inspectoratul Scolar Judetean si Casa Corpului Didactic Satu Mare, concursul a luat amploare, ajungand in ultimii ani sa atraga sute de elevi si profesori si sa promoveze tinere talente ce au reprezentat cu onoare judetul nostru mai departe si de care suntem cu totii mandri. Este vorba despre tineri precum Tincuta Fernea, Tudor Todut, Bogdan Bratis sau Ingrid Szilagyi, toti laureati ai festivalului ”Chants, sons sur scene”.

De asemenea, pe scena festivalului au fost prezentate creatiile unor designeri satmareni importanti, precum Alena Ignatescu, Monica Strango, Ciprian Craciun, Mihaela Pastor, Karra Launi, dar si hair-stilistul Adriana Popescu, make-up artistul Alina Marchis si altii, dar si dansatori talentati de la Royal Dance si Loga Dance School, trupa de balet coordonata de prof. Gabriela Tanase sau trupa Celtic Fire din Tasnad, precum si numerosi elevi talentati de la Liceul Teoretic Negresti-Oas si de la Scoala de Arte Satu Mare.

De-a lungul timpului, festivalul a fost onorat de prezente ca: Christophe Pomez, directorul Institutului Francez, Francois Richerme si Vincent Henry, atasati pentru cooperare culturala la Institutul Francez din Cluj-Napoca, Adrian Stef, presedintele consiliului judetean Satu Mare, Coica Dorel, primar Satu Mare, Fedorca Aurelia, primar Negresti-Oas, Roman Mariana si Mondici Claudiu, inspectori scolari generali, Viman Ioan, directorul Casei Corpului Didactic, Iura Ioana, inspector de limbi moderne, Bud Viorel, directorul Liceului Teoretic Negresti-Oas, Pop Felician, Bran Ioana, consilieri judeteni, Roca Radu, viceprimar Satu Mare si alte nume importante din tara si strainatate.

In fiecare an, cu sprijinul Institutului Francez, festivalul s-a bucurat de prezenta unor tineri artisti francezi precum Marielle Rastoul (2011) sau Valerie Fagalde (2012), dar si de artisti consacrati precum mezzosoprana pariziana Roula Safar (2014).

In 2015 pe scena filarmonicii „Dinu Lipatti” a concertat trupa Rapsodie, iar festivalul de anul acesta va avea ca invitata trupa franceza Jane For Tea, pe scena Casei de Cultura din Satu Mare.


Cea de-a VII-a editie a festivalului ”Chants, sons sur scene” este in pregatire la Satu Mare! (actualitateasm.ro)


X