10 Decembrie 2015 (portalsm.ro)
Aproape 2000 de tineri, informati in Campania ”Alcoolul si urmarile lui”
Campania ,,Alcoolul si urmarile lui” a fost initiata de Inspectoratul de Politie Judetean Satu Mare si a fost justificata pe de o parte de cresterea violentelor inregistrate ca urmare a consumului de alcool, dar si de anumite evenimente rutiere grave produse in judetul nostru in acest an.
Aceasta s-a desfasurat in perioada 15 septembrie-21 noiembrie 2015 la nivelul intregului judet, perioada initiala de desfasurare (15 septembrie-15 octombrie) fiind prelungita ca urmare a numarului mare de solicitari venite din partea liceelor de a sustine activitati pe aceasta tema in randul elevilor.
Publicul tinta al campaniei l-au reprezentat un numar de aproximativ 1.000 de tineri cu varsta intre 16-35 ani, in special din mediul rural. Datorita interesului ridicat de care s-a bucurat subiectul abordat, in special in randul cadrelor didactice, tinta propusa initial a fost depasita, ajungand in final la un numar total de 1858 de beneficiari directi ai campaniei, din care peste 1500 au fost elevi.
Activitatile au fost concentrate cu precadere in directia populatiei rurale, acolo unde deficitul de informatie este mai mare, dar si toleranta fata de consumul de alcool este mai ridicata.
Au fost organizate intalniri cu elevii in 9 licee din Satu Mare, Carei si Negresti Oas, preponderent in unitati cu numar mare de elevi proveniti din mediul rural. In aceste licee au fost sustinute de catre politistii de prevenire si de catre specialisti din institutiile partenere, 23 de intalniri, dintre care 22 cu elevii si una cu parintii.
Campania a avut si o directie de actiune axata pe scolile de soferi. Astfel, au fost desfasurate activitati in cadrul Scolii de Soferi Expedient si Scolii de Soferi Garant 2000. La cele 2 intalniri organizate au participat 53 de cursanti ai scolilor de soferi si 8 angajati ai acestora (profesori de legislatie, respectiv instructori auto).
Elevii au avut ocazia de a afla informatii pertinente despre consecintele imediate pe care le are consumul de alcool pentru a realiza incompatibilitatea acestuia cu actul de conducere a autovehiculelor. Teoria a fost completata si de experienta practica oferita de politistii prezenti prin posibilitatea acordata de testare a ochelarilor care simuleaza starea de ebrietate.
In cadrul demersului initiat de Politie, de constientizare a efectelor complexe ale consumului de alcool, au fost organizate 2 evenimente mai importante.
Primul dintre acestea a fost o Caravana Rurala numita ,,Cand parintii beau, copiii sufera!” care a avut loc in data de 28 septembrie 2015. Peste 400 de elevi, parinti, profesori si alte persoane din 7 comune ale judetului au primit informatii de la politisti prin intalniri directe, informatia putand fi transmisa mai departe prin materiale preventive distribuite.
Un alt eveniment a avut loc in cadrul Programului Educational Loga Dance School desfasurat in 21 noiembrie 2015, cand peste 150 de elevi de gimnaziu au beneficiat de informatii pertinente din partea politistilor, consumul de alcool fiind prezentat ca o poarta atat spre comiterea de infractiuni, cat si spre victimizarea copiilor.
In incercarea de a sensibiliza soferii cu privire la pericolele pe care le aduc in trafic cei care consuma alcool, au fost organizate actiuni in teren sustinute de politisti din structurile de prevenire si politie rutiera, fiind distribuite materiale informative si brelocuri inscriptionate cu mesaje care sa le aminteasca soferilor limita de alcool in sange permisa in legislatia noastra, respectiv Zero la mie!
Campania a fost posibila cu sprijinul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Directiei de Sanatate Publica, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Centrului de Sanatate Mintala, Serviciului de Probatiune, Inspectoratului Scolar Judetean, institutii care au pus la dispozitie fie resurse materiale, fie specialisti care s-au implicat activ in realizarea activitatilor propuse.
Cu sprijinul partenerilor de campanie au fost realizate si distribuite 150 de afise care au ajuns in toate orasele si comunele judetului, 200 de brelocuri cu mesaje preventive, peste 5000 de brosuri informative in limbile romana si maghiara, peste 2000 de pliante si fluturasi.
Campania a avut o viziune holistica, problema consumului de alcool fiind abordata din unghiuri diferite: medical, psihologic, relational, social, penal, prin participarea unor specialisti din diverse domenii de activitate (psihologi, medici, consilieri de probatiune, specialisti antidrog, politisti). Specialistii s-au implicat in sustinerea unei serii de 9 emisiuni radio pe aceasta tematica, la Radio Transilvania Satu Mare si Radio Transilvania Carei, dar si in activitatile informative organizate in licee.
Sursa: IPJ Satu Mare