28 August 2010 (portalsm.ro)


Zilele Partium 2010


Manifestarile organizate cu ocazia Zilelor Culturale, ajunse la a IX-a editie in acest an, au fost deschise oficial de Szocs Peter, directorul Fundatiei Identitas, pe scena Teatrului de Nord.

El a subliniat faptul ca, din 2001, an dupa an, fundatia reuseste sa organizeze acest eveniment. Evenimentul a fost organizat pentru minoritatea maghiara, dar sunt bineveniti si romanii care doresc sa sarbatoreasca alaturi de acestia. Szocs a multumit tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestui eveniment, si in mod special lui Stier Peter, managerul general al Teatrului de Nord Satu Mare.

Pe scena a continuat recitalul actorului maghiar Hobo. Actorul, sosit din Ungaria, a sustinut un recital din poeziile binecunoscutului poet, Jozsef Attila.

De vineri, evenimentele se vor muta in Gradina Romei, unde toate generatiile vor avea parte de actiuni pe placul lor.

Pentru copii, organizatorii au pregatit multe jocurim programe interactive si distractive.

Adultii vor putea participa la lansari de carte, la concursuri de gatit bogracs, la degustarea mancarurilor traditionale maghiare, de vinuri si palinca.

Totodata, pe parcursul a celor trei zile, satmarenii vor putea sa-si achizitioneze produse traditionale de la Targul mestesugarilor.

Cei interesati vor putea participa la karaoke sau baluri de strada, organizate in fiecare seara.

Iubitorii muzicii usoare vor putea participa, vineri, la concertul sustinut de trupa Hobo Blues Band, incepand de la ora 20, smbata de la ora 19.30 va avea loc concertul bine cunoscutului interpret Brody Janos, iar duminica, incepand cu ora 20.30, vor concerta Varga Feri si Balassy Betti. Seara se va incheia cu concertul lui Charlie – de la ora 21.30, in Piata Vasile Lucaciu.

Redam in continuare programul detaliat az Zilelor Partium 2010:

Vineri, 27 august, Teatrul de Nord, Sala Mare

Ora 18.00 – “Totdeauna sa dansezi…” – calatorie in lumea dansului, prezentata de formatia Everdance din Nyiregyhaza

Manifestari in Gradina Romei

Scena mica si imprejurimile

14.00 – Targul mestesugarilor (targ si demonstratie de mestesuguri), in organizarea Asociatiei Culturale Aranykapu (Poarta de Aur); 15.30 – Instalarea cortului de pasla “iurta”; 21.00 – Concurs karaoke in organizarea Musikhaus Attila in cortul mare.

Scena Mare

20.00 – Concert Hobo; 22.00 – Bal de strada oferit de RetroMania

Sambata, 28 august

Manifestari in Gradina Romei

Programe coonstante (de la ora 11.00 pana la cca. 19.00)

 • “Satu Mare prin ochii mei”- expozitie de fotografii in organizarea portalului szatmar.ro
 • “Resedintele comitatelor la inceputul secolului al XX-lea” – epozitie organizata de Cercul “Szent Istvan” (Sf. Stefan)
 • Cort ecologic, in organizarea Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare si Asociatia Carpatina Ardeleana: expozitie si forum (intre orele 11.00-13.00) privind programul Natura 2000; vizitarea laboratorului de monitorizare a calitatii aerului din incinta fostei cladiri a Baii Comunale
 • Targ de carte
 • Jocuri pentru copii, organizate de catre Initiativa Tineretului Maghiar
 • Targul Mestesugarilor (targ si demonstratie de mestesuguri) in organizatia Asociatia Culturale “Aranykapu”(Poarta de Aur)
 • “Gustari satmarene” – pregatirea si gustarea de cas, miere, prajituri produse in judetul Satu Mare
 • Gradina Gastronomica – gustarea bauturilor (vin, palinca) si a mancarurilor traditionale (gulas in bogracs)
 • Artizanat produs de copii cu handicap (demonstratie si targ) in organizarea Caritas Satu Mare
 • Masurarea gratuita a tensiunii arteriale si a glucozei, in organizarea Asociatiei Ajutorului Maltez Satu Mare
 • Campionat de sah in organizarea Asociatiei Studentilor Maghiari din Satu Mare
 • Prezentare de caini organizata de catre Dog Training si Alpha K9

Evenimente pe scena mica si imprejurimi:

11.00 Program de Clown pentru copii, semnal de inceput pentru toti; 11.15 Targ de schimb reciproc pentru micuti. Elevii scolii de mesteri prezinta produsele in organizarea Asociatiei Culturale “Aranykapu”; 11.30-15.00 Desene animate “Povesti populare maghiare” in cortul “Iurta”; 11.45 Jocuri populare interactive pentru copii; 12.00-14.00 Confectionarea jocurilor populare cu indrumarea lui Sike Lajos, in organizarea Asociatiei Culturale “Aranykapu”; 12.40 Concurs “sapte probe” pentru copii; 14.00 “Cu fluier si toba” – concert pentru copii; 15.00 Demonstratie de lupte medievale, prezentata de cavalerii ordinului “Dragonul si Sabia de Aur” in organizarea Asociatiei Culturale “Ady Endre”; 16.00 Simpozion sustinut de Csorgo Zoltan “Semnificatii sacrale in arta populara maghiara maghiara” in organizarea Asociatiei Culturale “Aranykapu”; 16.00 Relatari despre “”Cool-tura”, calatorie cu autostopul pe ruta Cluj-Praga-Cluj, in organizarea Asociatiei Studentilor Maghiari din Satu Mare, in cortul mare; 17.00-22.00 proiectii de filme, in organizarea Asociatiei Culturale “Aranykapu”, in cortul de pasla; 19.00 Bal de dansuri populare, muzica este oferita de formatiile Parapacs, Tokaj (HU) si Serege (Cluj)

Manifestari pe scena mare

16.30 Concert de muzica populara cu formatiile: Madisz, Vadrozsak, Rekettye, Nyilo Akac, in organizarea Madisz; 18.00 Demonstratie de dansuri standard – Loga Dance School; 18.15 Concert de tineret oferit de formatia Teletini din Tasnad; 19.00 Demonstratie de dansuri latine – Loga Dance School; 19.30 Concert Brody Janos; 21.00 Concert 4ever; 22.45 Concert Limes

Down Town Pub (str.Stefan cel Mare nr.10) 23.00 concert electro.


Zilele Partium 2010 (portalsm.ro)

X