24 Aprilie 2012 (szatmar.ro)


Van aki tancversennyel, van aki maratonnal unnepel


Aprilis 29-en unneplik a Tancmuveszet Vilagnapjat. Szatmarnemetiben egyes klubok tagjai tancmaratont szerveznek, mig masok nivos tancversenyeken vesznek reszt.
A Tanc Vilagnapjanak idopontjat a Nemzetkozi Szinhazi Intezet 1982-ben Jean-Georges Noverre francia tancos es balettmuvesz szuletesnapjara, aprilis 29-re tette.

Az unnepnapon rendezett esemenyek celjai koze tartozik a tanc nepszerusitese, es hogy arra osztonozzek az embereket, hogy a tancnak minel nagyobb teret szenteljenek az oktatasban. 

Szatmarnemetiben egyre tobb iskola es klub foglalkozik tancoktatassal. Van olyan szervezet, amely fokent a gyerekek es fiatalok kepzesere osszpontosit, mas helyen pedig nemtol, kortol fuggetlenul barkit szivesen varnak.

A Tancmuveszet Vilagnapjat termeszetesen a szatmarnemeti tanciskolak is megunneplik, persze mas-mas modon. Peldaul a Club ’92 tagjai aprilis 28-an reszt vesznek az Ungvari Nemzetkozi Tancversenyen, a Royal Dance Club pedig a Kolozsvar Kupara nevezett be mintegy tizenot parral.

A Loga Dance School ez alkalommal nem szervezett kulonlegesebb rendezvenyt, de az iskola tancosai ezt a napot is gyakorlassal toltik, keszulve az Anyak Napi tancmusorra, melyre majus 6-an kerul sor. A Crazy Dancers tagjai is versenyekre keszulnek a vilagnap kornyeken, de szerveznek egy kozos kirandulast is ez alkalombol.

A Tanc Vilagnapja alkalmabol kulonleges es Szatmarnemetiben egyedulallo rendezvennyel rukkol elo a Back Stage, ugyanis aprilis 27-an tancmaratonra invitalja meg a tancosokat es azokat, akik erdeklodest mutatnak a tancmuveszet irant.

A talalkozora 20 oratol kerul sor az Insomnia Clubban, 22 oratol pedig minden resztvevo eloadhat egy-egy tancos produkciot – tudtuk meg Lucaci Erikatol, a Back Stage Club vezetojetol.

A rendezvenyre eddig Szatmarnemetibol, Nagykarolybol, sot magyarorszagi telepulesekrol is jeleztek reszveteli szandekukat kulonfele tanciskolak tagjai. 

„Az elso szatmari tancmaratonra minden erdeklodot szeretettel varunk, attol fuggetlenul, hogy eppen milyen klubot, tanciskolat latogat. Barmilyen tancprodukciot szivesen fogadunk, a lenyeg, hogy sok sok tancos egyutt legyen es egyutt unnepeljuk a Tanc Vilagnapjat”- nyilatkozta Lucaci Erika a Szatmar.ro-nak.

A rendezvenyre egy belepojegy ara 10 lej. A jegyar magaba foglalja a maraton kereteben megrendezesre kerulo tombolan valo reszvetelt.


Van aki tancversennyel, van aki maratonnal unnepel (szatmar.ro)

X