9 Februarie 2011 (Informatia Zilei)


Terapia prin muzica si dans, pentru copii si parinti la Loga Dance School


Muzica si dansul au fost folosite de mii de ani in intreaga lume, atat in scop terapeutic in general, cat si pentru restabilirea echilibrului psihic in particular.

Prin miscarile trupului (rotatii, salturi, rasuciri), avand o semnificatie foarte precisa, dansul pe o anumita muzica care ca si efect reechilibrarea organismului si a personalitatii. Medical german Kircher a vindecat in secolul al XVII-lea, prin muzica si dans, intepatura veninoasa a periculosului paianjen Tarantula (specie care se gaseste in Italia si Franta).

Efectul mortal al intepaturii a fost anihilat printr-un dans neintrerupt in ritmul vivace al unei melodii speciale, care era numita “tarantelle”.

O astfel de practica era cunoscuta si in traditia popular romaneasca: pana nu demult, langa cei bolnavi se executa celebrul dans al calusului, considerat un veritabil “dans al vietii si al mortii”, existand credinta ca acest dans poate sa vindece datorita calitatilor curative, “imprumutate”de la Soare. Indienii americani aveau anumite dansuri considerate sfinte, prin care se urmarea vindecarea celor bolnavi.

La triburile africane, vracii faceau “pase magnetice in ritmul magic al tobelor”.

In Tibet, sunetele scoase de anumite vase, clopote, mici trompete sau tobe special construite in acest sens, sunt folosite intr-un mod aparent lipsit de sens – cel putin pentru occidentalul neinitiat – pentru a vindeca migrenele, unele boli psihice, precum si dezechilibrele metabolice.

Care este rolul dansului in recuperarea psihica, in cresterea nivelului de buna dispozitie? Dansul ii furnizeaza individului o cale, o idée despre cum isi poate imbunatati cunoasterea de sine, despre cum poate comunica mai eficient (chiar prin comunicare non-verbala).

Dansul este, de fapt, o redescoperire a Eu-lui interior, un antrenament pentru corp si spirit, care ne modeleaza fizic si psihic.

Suferinta apare adesea din tendinta de a ne izola, nu doar fata de altii, ci si fata de noi insine, de emotiile noastre cele mai profunde, pe care nu intotdeauna suntem dispusi sa le ascultam si sa le acceptam.

Expertii sustin, pe buna dreptate, ca nu aveam nevoie neaparat de instruire in domeniul dansului, si multi oameni sanatosi si echilibrati, schiteaza pasi de dans in unele momente ale activitatii lor zilnice, multe gospodine “danseaza” prin casa, si acesta este un lucru bun.

 

Incercati si dumneavoastra!

Exista si la noi in tara mai multe scoli de dans, fiecare cu specificul ei.

Cautati-le si frecventati-le, caci nu veti regreta.

Se stie ca este mai usor sa previi decat sa vindeci si, apelati deci, cu incredere la terapia prin dans, chiar daca nu sunteti “talentati” sau “instruiti” in acest sens.

Dansul este un mijloc minunat de a celebra viata, atat pentru tineri si varstnici, cat si pentru cei sanatosi sau bolnavi.

Intr-o prima faza veti reusi, cel putin, sa va depasiti propriile complexe!

 

Desigur, acesta este un punct castigat! Mergand mai departe, veti descoperi bucuria miscarii, elasticizarea si recuperarea mobilitatii articulatiilor, imbunatatirea respiratiei. Iata alte puncte castigate!

Mai departe, lasandu-va “purtati de val”-ul muzicii, veti descoperi emotii nuantate de o larga diversitate, care va vor coplesi, va vor inunda intreaga fiinta, alt punct castigat.

In final, va veti simti atat de bine, incat veti vrea cu orice pret sa comunicati si altora acest sentiment fantastic. Cate avantaje obtinute prin intermediul dansului!

Dansul te reface fizic, te remonteaza psihic, fiind in acelasi timp un mijloc excelent de comunicare inter-relationala.


Terapia prin muzica si dans, pentru copii si parinti la Loga Dance School (Informatia Zilei)

X