7 Aprilie 2013 (informatia-zilei.ro)


Teatrul de Nord din Satu Mare a gazduit festivalul de muzica franceza „Chants, sons sur scène”


Zilele trecute, Teatrul de Nord din Satu Mare a gazduit editia a IV-a a festivalului de muzica franceza „Chants, sons sur scène”, organizat de Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza (ARPF), filiala Satu Mare, condusa de presedinta Cristina Durau.

„Anul acesta am dorit un festival mai mare si mai frumos si am reusit, insa acest lucru n-ar fi fost posibil fara sprijinul oferit de Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Judetean si Primaria Negresti-Oas”, declara Cristina Durau, coordonatoarea festivalului.

Participanti

La manifestare au fost prezenti elevi si profesori din tot judetul, dar si oficialitati marcante, precum presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef; inspector scolar general Mariana Roman; primarul orasului Negresti-Oas, Aurelia Fedorca; inspector de limbi moderne Ioana Iura; directorul Institutului Francez din Cluj, Christophe Pomez; directorul festivalului national, Nicolae Weisz; directorul Liceului Teoretic din Negresti-Oas, Bud Viorel. „As dori sa le multumesc tuturor pentru sprijin si mai ales pentru faptul ca au fost prezenti alaturi de noi la acest eveniment. As dori de asemenea sa le multumesc gazdelor noastre de anul acesta, echipa Teatrului de Nord, si in special domnului director, Andrei Mihalache, pentru amabilitatea cu care ne-au primit. Pentru mine cea mai mare bucurie a fost sa am alaturi oameni remarcabili si sala teatrului plina”, a mai spus Cristina Durau.

Componenta juriului
 
Din juriu au facut parte: dl. Christophe Pomez, directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca, dl. Nicolae Weisz, directorul festivalului national „Chants, sons sur scene”, dna Maria Pasca, reprezentanta ARPF Maramures si dra. Roxana Istoc, profesoara de limba franceza la Colegiul Tehnic „I.C. Bratianu” din Satu Mare si membra a ARPF Satu Mare. Spectacolul a fost prezentat de Razvan Marton, colaborator al Teatrului de Nord din Baia Mare.

Din programul manifestarii

In spatele festivalului s-a aflat o armata de oameni, fiecare avand un rol indispensabil. Pe langa elevii participanti la concurs, publicul a putut admira trupa de dans irlandez Celtic Fire, din Tasnad, coordonata de profesoara Anca Erdei, dar si minunatele dansuri de societate performate de cei mai buni reprezentanti ai scolilor Loga Dance School si Royal Dance din Satu Mare. Cele doua colectii vestimentare de inalta tinuta prezentate de designer Alena Ignatescu au pus in valoare echipa de manechine a Liceului Teoretic din Negresti-Oas coordonata de profesoara Adriana Pop. Au fost invitati si doi laureati ai editiilor trecute ale festivalului, astazi artisti in devenire: Tudor Todut, laureat in 2012 si Giampaolo Picucci, laureat in 2011, precum si elevii Tiberiu Popovici si George Palfi de la Liceul Teoretic din Negresti-Oas, care au incantat publicul cu muzica lor.
Acest festival este indragit de profesorii nostri, dar mai ales de copii. Elevele Sas Lidia, de la Liceul Teoretic din Negresti-Oas (coordonator Cristina Durau) si Madas Alexandra de la Scoala Gimnaziala „Petofi Sandor”  din Satu Mare (coordonator Loredana Micu), neavand inca 13 ani, varsta minima necesara inscrierii in concurs, au cantat in cadrul programului artistic.

Castigatorii etapei judetene

Concursul „Chants, sons sur scène” a fost foarte strans si, ca in fiecare an, juriul i-a selectionat pe cei mai buni dintre castigatori pentru a participa la etapa nationala ce va avea loc la Teatrul de Nord din Baia Mare in zilele de 11 si 12 mai anul curent. Judetul nostru va fi reprezentat in finala de urmatorii elevi: Bencze Daniel si Pop Vlad locul I la categoria 13-15 ani (Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Satu Mare, profesor coordonator Adriana Bitica), eleva Szilagyi Ingrid – locul I la categoria 16-17 ani (CN „Doamna Stanca” din Satu Mare, prof. Edith Szilagyi) si eleva Tamutan Brigitta – locul II la categoria 16-17 ani (CN „M. Eminescu” din Satu Mare, prof. Mariana Molnar).

S-au mai obtinut urmatoarele premii: la categoria 13-15 ani, Isac Mihaela – locul II la (Liceul Teoretic Negresti-Oas, prof. Cristina Durau), Liboteanu Alexandra – locul III (CN „Dna Stanca”, coordonator Mirela Rusu si Sorin Ursei); Alb Alexandra – premiu special (CN „I. Slavici”, prof. Laura Peres), Vlad Olimpia si Tyukodi Rebeka – premiu special (Liceul Tehnologic Ardud, prof. Bogdan Jurjuman); la categoria 16-17 ani: Bratis Bogdan – locul III (CN „Dna Stanca” – Satu Mare, coord. Mirela Rusu si Sorin Ursei), Iepure Iulia Stefania – premiu special (CN „Dna Stanca”, prof. Ciupac Adina), Bodea Carina – premiu special (LT German „Johann Ettinger”, Satu Mare); la categoria 18-25 ani, Palincas Tamara – premiu special (CN „I. Slavici”, prof. Laura Peres) si Balog Alex – premiu special (Colegiul Economic „Gheorghe Dragos”, Satu Mare, prof. Pop Adina).
Au mai participat: Mois Casian, Lisca Alexandra, Cionca Iulia, Malanca Ionut si Catana Florin de la Liceul Teoretic din Negresti-Oas, coord. Cristina Durau; Farcau Diana, Revesz Henrietta, Covaci Diana, Calimanu Mihaela si Zamfirescu Florentina de la CN „I. Slavici”, prof. Laura Peres; Sas Maria Catalina si Ilcu Diana de la CN „Doamna Stanca”, coord. Mirela Rusu si Sorin Ursei; Deac Adelina si Bumba Denisa de la CN „M. Eminescu”, coord. Mariana Molnar; Varga Abel si Anderco Constantin de la Colegiul Economic „Gh. Dragos”, coord. Pop Adina; Tar Evelin, tot de la Col. Ec. „Gh. Dragos”, coord. Elisabeta Finta; Kreiniker Diana si Petrean Cynthia de la Lic. Tehnologic Ardud, coord. Bogdan Jurjuman.

„N-am cuvinte sa le multumesc tuturor elevilor, profesorilor si oficialitatilor care s-au implicat in organizarea festivalului nostru. Inca o data am demonstrat ca munca in echipa este cea mai eficienta, iar echipa noastra creste valoric de la an la an, fapt ce ma bucura enorm”, ne-a declarat presedinta ARPF Satu Mare, Cristina Durau.


Teatrul de Nord din Satu Mare a gazduit festivalul de muzica franceza „Chants, sons sur scène” (informatia-zilei.ro)

X