28 Aprilie 2012 (Friss Ujsag)


Tanc: a lelek rejtett nyelve


Aprilis 29. hivatalosan is a Tanc Vilagnapja, 1982-ben a Nemzetkozi Tancbizttsag kezdemenyezte. A foldkerekseg legnepszerubb mozgaformaja Szatmarnemetiben is nagy nepszerusegnek orvend

“Ha tancolsz elsz….ha elsz tancolsz” – vallja Heidi Grosskreutz amerikai latin tanc vilagbajnok, akinek velementevel a helyi tancokatol is egyetertenek.

A Royal Dance Club igazgatoja es edzoje, Ovidiu Ignat es a Loga Dance School tanctanara Loga Hajnalka a tanc fontossagrol, fajtarol es szatmari tancosok eddigi eredmenyeirol nyilatkozott.

Ovidiu Ignat, a Royal Dance Club – amely jovore a fennalasanak 20. evforduloje unnepeli – egyik alapitoja elmondta, hogy a gazdasagi valsag miatt esett a versenytanc iranti erdeklodes Szatmarnemetiben, de ez nem nevezheto kritikus csokkenesnek.

A szakerto szerint ahhoz, hogy valaki profi szinten es eredmenyesen uzze a sporttancot mar egeszen kicsi koratol el kell kezdenje az edzeseket – az altala vezetett klubban negyeves gyerekek is vannak – fontos, hogy igazan akarja, es ne cask azert tancoljon, mert a szulei ezt szeretnek, persze elengedhetelten a parjaval valo osszhang is.

A tanctanar elarulta, hogy a szatmari tancosokat nemcsak orszagos szinten hanem nemzetkozileg is elismerik, es olyan is elfordult mar, hogy neves europai klubok is felfigyeltek egy-egy szatmari tancosra.

Hozzatette, hogy vannak olyan gyerekek, akik meg a vakacioba is bemennek a probaterembe es a folyamatos edzeseknek koszonhetoen az eredmenyek sem varatnak magukra – legutobb egy nagyvaradi versenyen 16 parbol 13-an dobogos helyezest ertek el.

A suliban jelenleg latin-amerikai (csacsacsa, szamba, rumba, paso doble, jive), es a standard  (angolkeringo, tango, becsi keringo, slowfox, quickstep) tancokat oktatnak.

Loga Dance School tanctanara es a budapesti Tancmuveszeti Akademia hallgatoja, Loga Hajnalka szerint a tanc kulso es belso tartast biztosit, ezert van az, hogy neha meg az idosseb korosztaly is beiratkozik az orakra, de egysek csak nehany pluszskilotol szeretnenek megszabadulni az edzessekkel.

A trener ugy tartja hogy egy profi tancosnak nem eleg csak tehetsegesnek Lennie, fontos, hogy rengeteg dolgozzon es ejt nappalla teve gyakoroljon, tovabba elarulta, hogy szerinte hibat kovetnek el azok, akik a tancparketten kivul is egy part alkotnak, mert ez a kerrierjukbe is kerulhet.

A tarsastancokat mar az ovodasok es az iskolason is tanulhatjak a Loga Dance School tanarainak jovoltabol, akik szerint tobben a tematikus, tanncal kapcsolatos filmek miatt kezdenek tancolni.


Tanc: a lelek rejtett nyelve (Friss Ujsag)

X