9 Octombrie 2015 (adevarul.ro)
Lucruri nestiute despre dans
De ce suntem mai fericiti dupa ce dansam si cum putem da jos kilogramele nedorite
Dansul solicita nu doar corpul, ci si mintea, fara a o obosi.
Cand dansam, creierul secreta serotonina in sange, un hormon care ne face mai fericiti. De asemenea, dansul este o modalitate unica de exprimare, prin care dansatorul isi manifesta stilul propriu si personalitatea.
Multi dintre cei decid sa urmeze cateva cursuri de dans o fac pentru ca nu vor sa se faca de ras atunci cand ies cu prietenii, sau poate pentru ca persoana iubita stie sa danseze si in felul acesta doresc sa se ridice la nivelul asteptarilor, insa cei care danseaza sau intentioneaza sa o faca, trebuie sa stie ca dansul are multe alte beneficii.
In zilele noastre, dansul ne ajuta sa scapam de stres, sa ne debarasam de situatiile tensionate, iar in cazul celor mici, dansul, mai ales cel care este practicat de performanta, poate contribui la un stil de viata sanatos bazat pe o disciplina alimentara si cateva reguli, care ii vor tine departe pe copii de multe vicii.
“Atunci cand dansezi, inima si sufletul se elibereaza. Dansul sportiv devine o sursa a fericirii, un remediu miraculos care alunga norii de pe fruntea ta, un mijloc de exprimare a dorintelor si personalitatii tale. Dansul ma reprezinta in tot ceea ce sunt”, spune Lorant Loga, dansator sportiv si instructor de dans.
Lorant Loga, managerul Loga Dance School ii incurajeaza pe tineri sa se apuce de dans, nu doar pentru ca este un sport frumos care ajuta corpul, pentru ca necesita un anumit efort si multe ore de antrenamente pentru a face performanta, ci si pentru ca in felul acesta pot invata sa scape de timiditate si sa dea frau liber simturilor.
“Dansul ofera satisfactii, pe langa cele estetice.
El ne invata sa fim armoniosi, sa ne exprimam emotiile, inseamna sa descoperim ceea ce ne place si de multe ori iti poti regasi libertatea, pentru ca poti sa faci ce miscari vrei. Din punct de vedere fizic, dansul stimuleaza slabirea, combate depresia, tonifica muschii, protejeaza inima pentru ca, in timpul dansului, bataile inimii cresc usor si circulatia se intensifica”, spune instructorul de dans.
Pe langa faptul ca ajuta corpul, oamenii pot descoperi dragostea si pot depasi barierele pe care si le pun din cauza timiditatii sau a fricii de a fi respinsi de cei din jur, pentru ca au stima de sine scazuta.
“Noi, romanii, avem o pudoare, gresita de altfel, cand e vorba de dans.
Noi ne ferim de atingeri. Uitam de multe ori, dar eu le amintesc intotdeauna dansatorilor mei, ca dansul inseamna bucurie, viata, inseamna dragoste”, crede Lorant.
Efecte asupra psihicului
S-a demonstrat ca muzica, si implicit dansul, exercita o serie de efecte benefice. Acestea determina o serie de stari afective tonice, induce o stare de liniste, conducand la reducerea starilor de tensiune si anxietate, permite evadarea din cotidian, creste si rezistenta la efort, contribuind in acelasi timp la invingerea unor obstacole, cum ar fi starile de boala sau handicap, si faciliteaza comunicarea intre persoane.
Psihologii le recomanda parintiilor ca sa ii orienteze pe copii, inca de la gradinita, spre dans, pentru ca in felul acesta pot sa scape de anxietate si frici.
“Dansul este o modalitate de exprimare a trairilor, iar ca si desenul sau modelajul, este o modalitate de comunicare care-l face pe copil sa se simta in siguranta, diminuandu-I anxietatea.
Este un procedeu pentru care ajutam copilul sa isi recastige propriul corp, sa isi cunoasca mai bine corpul si sa se simta confortabil in el.
Terapia prin dans pleaca de la idea in care corpul este reprezentarea sinelui, iar sentimentele pe care le are persoana respectiva fata de propriul corp, si modul in care isi utlizeaza corpul in repaus, sunt expresia lumii sale interioare”, explica psihologul Alexandra Sabau.