9 Iunie 2010 (Informatia Zilei)


Loga Dance School te invata Zouk


Exista un stil de dans fermecator care te cucereste la Loga Dance School! Standard, latino sau salsa! Daca lasi vreunul prea aproape de tine te vrajeste pe-o viata, daca il tii la distanta te molipsesti de un sentiment fantastic. Toata acesta pot sa devina o parte din viata ta cu Loga Dance School, lasa doar sa-ti aratam lumea dansului!

Exista un loc unde poti fi ceea ce ai vrut dintotdeauna sa fii, unde nu e important cine esti si de unde ai venit, pentru ca doar muzica si dansul conteaza!

La Loga Dance School gasesti noi prieteni, pentru ca te leaga un sentiment fermecator…un sentiment fermecator care te invata sa traiesti sis a zambest…un instrument cu care poti arata cine esti cu adevarat…un “partener”, care te binedispune si te face sa te simti bine.

Cand dansezi, ti se elibereaza inima si sufletul, deoarece dansul poate sa-ti dea o sursa de fericire, un tratament pentru suparare, exprimarea dorintelor tale, adica ceea ce tu insuti esti.

Istoria Zouk

Zouk are la baza origini din Gabon, un stil muzical afro-latin, si de asemeni si un dans.

Dansul si stilul muzical s-a dezvoltat culegand stiluri din Guadaloupe, Martinique, Haiti, St. Lucia si Republica Dominicana, dar, ca si dans, a fost inradacinat in special in Guadaloupe si insula Martinica. Principala semnificatie a cuvantului (Zouk) este mal, plaja, coasta, dar datorita influentelor franceze, engleze si americane, a dobandit si semnificatia de “petrecere” sau “festival”.

In Africa, Zouk este popular in tarile apartinand Frantei si Portugaliei, in timp ce pe insulele africane din regiunea Capului verde s-a dezvoltat un stil particular de zouk. In Europa este extreme de popular in Franta, iar in America de Nord, in Canada, provincial Quebec.

Dansul este unul simplu, asemeni merengue, si se danseaza prin schimbarea greutatii pe ritmul muzicii, dansand pe doua ritmuri principale. Cu timpul s-a dezvoltat si o varianta mai complexa, zouk-ul Brazilian, unde dansatorii executa pasii urmand 3 ritmuri principale, si astfel oferind o total alta dinamica miscarii lor. Zouk-ul Brazilian a devenit mai cunoscut sub denumirea de Lambada Zouk, intrucat spre deosebire de zouk-ul caraibian, acesta este construit pe stilul lambada. Exista o varianta mai sensibila a dansului zouk, denumita zouk-love. Dansul seamana cu un lambada lent, care a devenit foarte popular in Brazilia, Olanda, Spania si chiar Anglia. Specificul dansului este asa numitul “cambre”, in care femeia lasa capul pe spate, uneori se lasa complet pe spate, de asemeni fiind unice si rotirile corpului si ale capului.

Muzica zouk a aparut la inceputul anilor 1980, prin fuzionarea unei multitudini de stiluri diferite, precum compass, balakadri, cadence – din Republica Dominicana, dansuri de societate, precum mazurka si beguine, pop-ul francez si american, dar si kadans, gwo ka sau alte stiluri locale.

Principala formatie care a aparut in aceasta perioada a fost Kassav’. Originari din Guadaloupe si Martinica, membrii acestuia au adus stilului un sunet pan-caraibian, prin inserarea de elemente provenite din compass, reggae si salsa, si au devenit cea mai faimoasa formatie de zouk din lume. Kassav’a fost fondata in 1979 de Pierre-Edouard Decimus, un muzician cu o cariera indelungata, in colaborare cu Freddy Marshall. Impreuna, cei doi au decis sa transforme muzica de carnaval, conferindu-i un stil mai modern si mai rafinat.

Odata cu primul lor album, Lova and Ka Dance (1980), a luat nastere si muzica zouk. Kassav’a devenit din ce in ce mai popular, atat ca formatie, cat si prin carierele individuale ale catorva dintre membrii, atingand culmea succesului in 1985, cu albumul Yelele, ce contine hitul international “Zouk la se sel medikaman nou ni”. Cu ajutorul acestui hit, zouk a devenit rapid cel mai raspandit dans in Americana Latina si nu numai, ecourile sale ajungand pana in Europa, sau chiar Asia. Zouk a devenit cunoscut pentru concertele sale pline de efecte special si costume viu colorate.

Zouk-love-ul este un stil aparte al zouk, in care ritmul este mai lent si mai dramatic. Zouk-love provine din tempo-ul lent al melodiilor cadence, cantata de Ophelia Marie, din Republica Dominicana. Stilurile kizomba (Angola) si Cola-Zouk (Capul Verde) sunt de asemenea derivate ale zouk, avand un sunet aproape identic cu acesta, diferentele fiind sesizabile doar celor initiati in aceste stiluri. Printre reprezentantii cunoscuti ai zouk-love se numara artisti francezi din India de Vest, precum Patrick Saint-Floi, precursorul zouk-love, Edith Lefel, Nichols, Harry Diboula, artisti haitieni precum Ayenn, Alan Cave si Daan Junior, Suzanna Lubrano si Gil Semedo sin Olanda, precum si Philippe Monteiro, din Africa.

Cum se danseaza zouk

Zouk-ul caraibian este un dans intalnit preponderent in insulele Haiti, Guadaloupe, Martinica, Republica Dominicana si St.Lucia, din arhipelagul Caraibian. La fel ca in merengue, pasul de baza presupune mutarea centrului de greutate de pe un picior pe celalalt, pe fiecare timp. Coregrafia este simpla, cu putine figuri.

Pasii de baza din zouk-ul caraibian difera semnificativ de cei din stilul zouk-lambada din Brazilia. In zouk-ul caraibian se fac doi pasi pe ritm (“toom-cheek, toom-cheek”etc.), in timp ce in zouk-ul Brazilian se fac trei pasi (“toom-cheek-cheek, toom-cheek-cheek”etc.).

In Brazilia, ritmurilor zouk li s-a asociat un dans derivat din lambada, cu miscari ce urmaresc foarte bine ritmul. Lambada este, de obicei, foarte rapida si energica. Spre deosebire de aceasta, zouk-ul Brazilian este de multe ori lent si senzual, dand posibilitatea dansatorilor sa efectueze multe piruete si figuri.


Loga Dance School te invata Zouk (Informatia Zilei)

X