19 Ianuarie 2011 (Informati Zilei)


Loga Dance School la Congresul National de Salsa din Brasov


In acest weekend, in 21-23 ianuarie 2011, timp de 3 zile, 10 sportivi de la Loga Dance School (grupa de concurs Salsa), vor participa la Congresul National de Salsa din Brasov.

Din 2007, de la prima editia a Festivalului National de Salsa, numarul dansatorilor, instructorilor si a scolilor de salsa participante a crescut an de an, si, datorita lor, Festivalul a ajuns la maturitatea unui Congres. La randul sau, Congresul National de Salsa doreste sa promoveze imaginea scolilor si a instructorilor de salsa din tara, fiind un bun prilej de intalnire pentru toti dansatorii de salsa din Romania si nu numai. Este cel mai mare congres organizat anual la Brasov.

Aici participa toate scolile de dans din tara. Pentru editia din acest an, se estimeaza participarea a 1000-1500 de dansatori. Peste 60 de profesori de dans din tara vor initia sportivii in aceste trei zile. Printre invitatii speciali, se numara: Mo (Franta), Pedro Gomez (Italia) si Khalid (Belgia).

Programul Congresului

Asa cum am mentionat in randurile de mai sus, in cursul celor trei zile, cei peste 60 de profesori de dans din Romania vor tine peste 30 de ore de workshopuri in paralele, in trei Sali ale hotelului.

Seara va avea loc un concurs de Jack&Jill (unde dintre cei inscrisi, prin extragere, se vor alcatui perechi, care vor concura intre ele pe diferite stiluri de muzica) si show-uri spectaculoase (fiecare scoala de dans pregateste o coregrafie pe care o va prezenta publicului). Vineri si sambata seara este rezervata pentru salsa party.

Scoli participante: Wilmark Academia de Baile Latino,Loga Dance School, Feeling Dance, Salsa Factory, Mania Latina, Love to Dance, Solo Baila, Latin Dance, Sueno Latino, Salsa veneno, Atelierul de dans, Salsa Cubana Dance School, Salsa Imperius, Afro-Latino, Corazon Latino, Salsa Caliente, Salsa Brillante, Bailarte Dance School, Salsa Addicted, Salsa with Attitude, Salsa Licious, Venus Dance school, Salsa Fever, Salsa Galaxy, Salsa Hypnose, Salsa Friends, Salsa Encanto, Salsa Picante, Salsa Brasov, Step in2Salsa, Salsa Libero, Salsa Linda, Salsa Mi Vida, Universul Latino, Salsa4Fun, Dance Feelings, La Rosa Negra, Ritmo Caliente.

Istoria Salsei – Cine a dat nastere Salsei?

Salsa este o sinteza a mai multor stiluri Latino si Afro-Caraibiene, la aparitia si dezvoltarea carora au participat atat cubanezii, cat si portoricanii si nord-americanii.

Contopirea s-a realizat la inceputul anilor ’60, atunci cand epoca de glorie a Mombo-ului era pe sfarsite. Noul stil prinde viata la mijlocul anilor ’60, inceputul anilor ’70, cand tinerii dansatori dornici sa-si valorifice talentele pe ritmurile salsei, incep sa promoveze muzica si dansul in diferite locatii. De-a lungul anilor, diversi artisti au organizat festivaluri, au tinut concerte care au ajutat la popularizarea salsei. Insa adevaratul impuls care a dus la explozia noului dans l-a reprezentat prima ceremonie Latin NY Awards, din 1975, care a lansat salsa pe plan international.

Despre dansul Salsa in trei cuvinte: pasiune, dragoste si eleganta!

Lasand la o parte istoria provenientei acestui dans, putem defini Salsa ca un amestec de pasiune, dragoste si eleganta. Aceste trei ingrediente participa la diferentierea stilului personal al fiecarui dansator. Cu toate acestea, salsa se clasifica in trei mari grupe: Salsa Columbiana, Salsa Cubana si Salsa Portoricana. Primele doua stiluri sunt formate din figuri, tehnici si combinatii relativ simple.

Salsa Portoricana, pe de alta parte, este singurul stil compus din figuri care se danseaza pe linie (cu pasul de baza inainte si inapoi), continand tehnici precise de conducere, piruete si jocuri de picioare, oferind dansatorului o varietate de combinatii. Acest stil este compus si el din inca doua ramuri: L.A style si N.Y style. L.A se danseaza pe 1, adica pe prima bataie, si este, spre deosebire de celelalte, un stil mult mai complex, deoarece permite dansatorului sa foloseasca acrobatiile. N.Y style se danseaza pe 2, acest stil fiind mult mai fin si mai subtil.

Desigur, nu este de ajuns sa invatam cum sa dansam salsa. Un dansator bun stie cand si cum sa inceapa dansul, cum sa-si valorifice perechea, cand vine vremea footwork-ului si stopurilor, in concluzie, el stie sa danseze pe muzica. Formata dintr-o sumedenie de instrumente, printre care amintim: congas, bongos, clave, maracas, guiro, timbales, campana, chitara, pian si multe altele, Salsa permite dansatorilor sa abordeze liber toate stilurile de dans.

Salsa este unul dintre dansurile latino cu cea mai mare raspandire

Cum se danseaza?

Tehnic, se danseaza in 8 timpi, insa practic se calca doar 6 pasi, 2 fiind pauze. Se poate dansa fara partener, insa de obicei se danseaza in cuplu, barbatul fiind cel care conduce si dirijeaza miscarile femeii. Miscarile picioarelor (pasilor) sunt lente in comparatie cu miscarile bratelor, care trimit in permanenta diferite semnale partenerei: semnal de pirueta pe stanga, pe dreapta, etc.

Din 7 ianuarie, Loga Dance School a inceput un nou modul pentru grupa de seniori (adulti) incepatori. Pentru acest modul va mai puteti inscrie si in aceasta saptamana, dupa care doar din luna aprilie se vor mai face cursuri pentru un nou modul.

Va lasam sa descoperiti mai multe in fiecare vineri seara de la ora 20.30 si sambata de la ora 10.00, la cursurile Loga Dance School.

 


Loga Dance School la Congresul National de Salsa din Brasov (Informatia Zilei)

X