27 Iulie 2011 (Informatia Zilei)


Loga Dance School iti descrie istoria dansului Paso Doble


Paso Doble este singurul dans latino-american ce nu isi are radacinile in cultura “Negro”, fiind originar din Spania. Numele de “Paso Doble” provine evident din limba spaniola, in traducere libera insemnand “doi pasi”. Conceptul celor doi pasi se refera la natura pasilor de dans, care pot fi numarati cu “1, 2”, pentru deplasarile “stanga, dreapta”.

Linia melodica identica cu muzica specifica coridelor

Paso Doble este unul dintre multiplele dansuri spaniole traditionale care sunt asociate cu diferite aspecte ale vietii. Acest dans s-a dezvoltat pornind de la miscarile de baza ale matadorului in timpul coridelor. In cadrul sau, centrul atentiei este fixat mai mult pe barbat, partenerei sale revenindu-I rolul capei. Elementul de legatura intre corida si muzica acestui dans este dat mai ales de specificul de “mars” al liniei melodice, care este practic identica cu cel al muzicii utlizate la inceputul unei coride.

Originea coridelor provine din Creta, acest tip de manifestatii fiind adoptat de spanioli de abia prin anii 1700.

Paso Doble este in general ultimul dans care se invata in timpul cursurilor de dansuri latino, deoarece se bazeaza pe o coregrafie precis aranjata pe muzica, fiind un dans foarte dificil. Dansul Paso Doble a ajuns sa castige popularitate in jurul anilor 1920, cu un punct culminant in anul 1926. Ca dans de competitie, a ajuns sa fie acceptat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial.

Masura muzicala este de doua patrimi, tempo-ul pe care se danseaza fiind de 60-62 masuri pe minut. Inca de la primele acorduri ale muzicii, se evoca in mod evident o atmosfera tipic spaniola. Tinuta adoptata de dansatori in timpul executiei este cu pieptul larg, scos in fata, umerii trasi in spate si in jos, cu gatul intins si capul inclinat spre in fata, si usor in jos. Aceasta este practic pozitia toreadorului care trebuie sa aiba contact vizual permanent cu taurul.

Greutatea corpului este usor impinsa spre in fata, majoritatea pasilor mergand insa spre in spate, cu pornire din calcai.

Coregrafia dansului Paso Doble este legata de structura melodica a dansului “Espagna Cani”, care este dansul tiganesc spaniol, acest dans fiind alcatuit din trei parti muzicale, in crescendo. Aceste moment sunt usor de remarcat darotita pozelor spectaculoase realizate de catre dansatori intre ele, ceea ce adauga un plus de grandoare dansului.

Din luna septembrie, Loga Dance School da startul cursurilor pentru incepatori copii (6-12 ani), juniori (12-18 ani), seniori (peste 18 ani, +30, +40, +50 de ani).

 


Loga Dance School iti descrie istoria dansului Paso Doble (Informatia Zilei)

X