28 Septembrie 2011 (Informatia Zilei)


Istoria sportiva a dansului de societate (II) articol publicat de Loga Dance School


In zilele noastre, dansul de societate, prin toate formele sale, este mai popular ca niciodata.

Noi si noi generatii descopera placerile oferite de acesta, chiar daca este vorba de distractie, de competitie, sau pur si simplu, de un fenomen social care iti da ocazia de a fi aproape de ceilalti, de a lega noi prietenii.

Dansul de competitie este prin complexitatea sa mult diferit de activitatea de petrecere a timpului liber. Recent, acesta a fost redenumit in toata lumea Dans sportiv, avand o structura competitionala organizata la cel mai inalt nivel competitiv.

In intreaga lume, dansatorii sunt diferentiati pe clase, in functie de nivelul de pregatire si performanta, incepand de la cel mai mic nivel, Hobby, trecand prin clasele E, D, C, B, A, si ajungand pana la clasa internationala S.

Sportivii sunt grupati pe 7 categorii de varsta, astfel: 6-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-18 ani, 19-35 ani, peste 35 ani.

Dansul sportiv prezinta patru discipline:

  • Sectiunea dansurilor standard: Vals Lent, Tango, Vals Vienez, Slow Fox, Quick-Step
  • Sectiunea dansurilor latino-americane: Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble, Jive
  • Sectiunea 10 dansuri: cuprinzand toate dansurile intr-o singura competitie
  • Sectiunea formatii, alcatuita de regula din opt perechi, ce danseaza Standard sau dansuri Latino-americane.

La nivel international, Marea Britanie a dominat acest sport inca de pe vremea cand dansatorii au parasit vechile saloane de bal neincapatoare si s-au mutat in marile arene si sali de dans. Dintr-un studiu recent reiese ca oamenii in general prefera un anumit stil de dans, caracteristic unei anumite tari.

O intrebare interesanta ar fi: ar putea oare germanii, spre exemplu, sa danseze ca italienii?…sau japonezii ca englezii? Realitatea incontestabila ne raspunde ca, in general, se pare ca nu. Nu luam in discutiile nici exceptiile care se regasesc in orice domeniu. Este o realitate evidenta faptul ca omul este influentat in dans, de mediul in care isi duce viata de zi cu zi, si se dezvolta ca artist.

Diversitate de stiluri

Cultura, de asemenea, are o mare influenta asupra temperamentului si stilului unei persoane.

Nu este mai putin adevarat insa ca intreaga varietate de valori si nuante specifice ce se regasesc in formele de manifestare extrem de diferite ale dansului in lume, merita a fi ingrijita, studiata, dezvoltata si promovata.

Vom avea astfel asigurata o diversitate de stiluri pline de farmecul si personalitatea lor specifica, ce coloreaza intr-o paleta vie de culori lumea dansului contemporan conferindu-I un grad sporit de spectaculozitate.

Dansul inseamna in acelasi timp emotie, curaj, autodepasire, miscare, viata.

Continuarea articolului o veti putea citi in numarul urmator.


Istoria sportiva a dansului de societate (II) articol publicat de Loga Dance School (Informatia Zilei)

X