19 Noiembrie 2014 (satumareonline.ro)


Ziua Nationala fara Tutun marcata la Satu Mare


Ziua Nationala fara Tutun marcata la Satu Mare

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare

Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in fiecare an, in a treia joi din noiembrie, printr-o initiativa de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare, foloseste acest prilej pentru a derula, la nivel local, activitati de informare-sensibilizare-constientizare in mediul scolar, familial si in comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

Totodata, avand ca tema „Ajuta–ma sa cresc!”, Ziua Nationala fara Tutun ofera Agentiei Nationale Antidrog cadrul informarii si sensibilizarii populatiei nefumatoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de tigara – asa numitul “fumat pasiv” –alaturi de incurajarea acesteia din urma de a-si solicita dreptul la un aer fara fum de tigara, prin respectarea prevederilor legale in vigoare.

De asemenea, specialistii ANA atrag atentia si asupra efectelor daunatoare in planul sanatatii ale fumatului secundar, in special asupra copiilor care cresc in familii cu cel putin un membru fumator. Fara voia lor, acestia sunt expusi atmosferei viciate de fumul de tutun si, in plus, exista un risc crescut de a deveni ei insisi fumatori. De aceea, exemplul personal al parintilor de nefumatori este cel mai bun mijloc pentru a isi convinge copiii sa nu fumeze.

In Romania, se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, potrivit Societatii Romane de Pneumologie. Totodata, studiile au aratat ca 89% dintre fumatorii din tara noastra si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul produce in prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori si ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumatori expusi fumatului pasiv. Se estimeaza ca, pana in anul 2020, numarul deceselor ar putea creste la 7,5 milioane pe an, fumatul determinand 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la fumator, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. In Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare (C.P.E.C.A Satu Mare) desfasoara in perioada 15 – 22 noiembrie 2014, urmatoarele activitati de informare, educare si constientizare a copiilor si tinerilor cu privire la riscurile consumului de tutun si a fumatului pasiv:

– 15.11.2014, la clubul Loga Dance School s-a desfasurat o actiune de informare si constientizare a 250 de copii cu varste intre 11-14 ani cu privire la riscurile consumului de tutun si a fumatului pasiv, in cadrul proiectului ”Dans, distractie, educatie”.

– 18.11.2014, la Gradinita 14 Mai, si in data de 20.11.2014, la Gradinita nr. 6, se desfasoara activitati de constientizare si sensibilizare a copiilor si parintilor cu privire la efectele fumatului pasiv. Prin intermediul planselor pe care le realizeaza in cadrul activitatii, copiii transmit parintilor urmatorul mesaj: ”Vrem aer curat fara fum”.

– 18.11.2014, la Liceul Tehnologic ”Petofi Sandor” din Lazuri, s-a desfasurat o activitate de informare si educare a elevilor din clasele a VIII-a, a IX-a si a X-a.

– 20.11.2014, la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger”, va avea loc un seminar de constientizare a elevilor din cls. a-VIII-a, cu privire la efectele consumului de tutun asupra sanatatii si dezvoltarii lor.

– 21.11.2014, la Scoala gimnaziala din Livada, se vor derula activitati de informare a elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a.

– 21.11.2014, la Colegiul National „Ioan Slavici”, se va desfasura o activitate de informare si sensibilizare a elevilor de clasa a XII-a, cu privire la riscurile consumului de tutun.

– Pentru promovarea unui stil de viata sanatos fara tutun, alcool si droguri, in data de 21.11.2014, in cadrul proiectului educational ”Educatie scolara prin baschet”, editia a V-a, Colegiul National „Doamna Stanca”, in parteneriat cu C.P.E.C.A Satu Mare, organizeaza competitia de street-ball pentru copiii din clasele a III-VIII-a.

Competitia se va desfasura in 2 etape: 21-22 noiembrie 2014 fetele, iar in 12-13 decembrie 2014 baietii. Sunt 25 de echipe inscrise la fete si peste 40 de echipe la baieti. Echipele sunt din Satu Mare: Colegiul National ”Ioan Slavici”, Scoala gimnaziala ”Grigore Moisil”, Colegiul National ”Kolcsey Ferenc”, Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger”, Liceul Teologic Romano-Catolic ”Ham Janos”, Scoala gimnaziala ”Petofi Sandor”, Scoala gimnaziala ”Ion Creanga”, Scoala gimnaziala ”Avram Iancu”, Scoala gimnaziala ”Mircea Eliade”. Alte echipe sunt din Negresti-Oas, Sighetul Marmatiei si Zalau.


Ziua Nationala fara Tutun marcata la Satu Mare (satumareonline.ro)


X