13 Martie 2018 (satumareonline.ro)
Elevii de gimnaziu au fost informati despre discriminare si violenta in familie
Elevii de gimnaziu au fost informati despre discriminare si violenta in familie
Despre discriminare si violenta in familie s-a discutat sambata, 10 martie, in Programul Educational Loga Dance School, dedicat elevilor din ciclul gimnazial.
Parteneri ai Programului Educational, Inspectoratul de Politie Judetean Satu Mare si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consilier Antidrog -au avut specialisti prezenti care au incercat sa-i sensibilizeze pe cei aflati la varsta primelor alegeri serioase cu privire la subiecte delicate, in fata carora de multe ori nu stiu cum sa reactioneze corect.
Astfel, problema discriminarii a fost adusa in discutie de specialista in educatie a CPECA, doamna Stefania Boca.
Printr-un joc interactiv foarte gustat de cei peste 150 de adolescenti prezenti in sala de dans Loga Dance School, reprezentanta CPECA a reusit sa convinga ca in spatele unei atitudini discriminatorii sunt niste prejudecati si niste stereotipuri invatate.
Culoarea pielii, rasa, etnia, dependenta de droguri sunt frecvente motive de discriminare din partea populatiei majoritare.
Din pacate, copiii cad cu usurinta in plasa stereotipurilor vehiculate in familie sau in grupul de prieteni si colegi, incepand de la varste fragede sa catalogheze oamenii ca fiind buni sau rai in functie de un singur aspect, pe baza unei diferente individuale, de cele mai multe ori facandu-si o parere categorica, fara a incerca sa-i cunoasca.
Asa se ajunge ca un coleg supraponderal sa fie etichetat ca fiind ,,urat”, un coleg de etnie roma ca fiind ,,rau” sau ,,periculos”, o colega cu ochelari ca fiind ,,tocilara” si exemplele ar putea continua.
Toleranta si curiozitatea de a trece dincolo de prima impresie spre cunoasterea adevarata au fost elementele cheie ale mesajului transmis elevilor de gimnaziu.
Din partea Politiei a fost prezenta la intalnirea lunara cu elevii de gimnaziu subcomisar de politie Hrihorisan Felicia.
Pornind de la semnificatia zilei de 8 martie, aceasta a abordat problema violentei in familie, in general, si a violentei asupra fetelor si femeilor, in special.
Cu acest prilej toti participantii au fost informati despre infiintarea la Satu Mare a unui GRup de suport pentru femeile ABuzate (GRAB), iar fetele cu varste peste 14 ani care au trecut prin experiente de violenta fizica, emotionala sau sexuala au fost indemnate sa se inscrie la un curs gratuit de autoaparare oferit in cadrul proiectului GRAB, pe langa serviciile de consiliere de grup deja existente.