10 Februarie 2014 (satumareonline.ro)


Siguranta copiilor pe internet, prezentata de politisti elevilor


Siguranta copiilor pe internet, prezentata de politisti elevilor

Lumea virtuala este una dintre atractiile principale ale generatiilor actuale de copii si tineri, fascinati de magia internetului, dar si de infinitele posibilitati de relationare si socializare, un capitol adeseori deficitar in viata de zi cu zi.

Prezenta copiilor in retelele de socializare nu mai mira azi pe nimeni, sunt expresia fireasca a dorintei lor de comunicare si afirmare personala. In absenta unui control parental, dar mai ales a unei autocenzuri absolut necesare intr-un spatiu in care fiecare isi poate crea o imagine, adeseori lipsita de realism sau chiar falsa, acest comportament online poate scapa de sub control, devenind chiar nociv.

Care sunt limitele pana la care putem merge in viata virtuala? Cine ne sunt prietenii din mediul online? Cat de bine ii cunoastem? Ce informatii, date, imagini, putem posta pe retelele de socializare? Care sunt comportamentele periculoase pe internet si care sunt riscurile?

Toate aceste intrebari au constituit baza discutiilor initiate de inspector de politie Hrihorisan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, IPJ Satu Mare, impreuna cu cei 300 de elevi de gimnaziu prezenti in data de 8 februarie 2014 la Programul Educational Loga Dance School.

Acest program, desfasurat o data pe luna si aflat sambata aceasta la a 23-a editie, se adreseaza in special elevilor din clasele I-VIII si presupune organizarea unei discoteci controlate, cu reguli clar stabilite si respectate cu strictete, pentru cei ce si-ar dori sa petreaca in cluburi, dar nu au inca varsta adecvata pentru a frecventa astfel de locuri.

Totodata, in cadrul Programului Educational Loga Dance School, in cele 4 ore de distractie supravegheata, sunt intercalate si momente educative, care aduc in atentia copiilor subiecte interesante, specifice varstei preadolescentei.

Subiectele abordate in cadrul ultimei intalniri au fost siguranta copiilor pe internet, sustinut de reprezentanta Politiei, si consumul de droguri ilegale, in speta de heroina, subiect prezentat intr-o maniera interactiva de inspector Pusa Campan Beatrix, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare, o prezenta constanta la aceste activitati.

Alegerea sigurantei pe internet ca tema de discutie cu copiii nu este intamplatoare, preocuparile legate de acest subiect sunt tot mai evidente in intreaga lume si ele rezida din vulnerabilitatile constatate in comportamentul online al copiilor, in cadrul a numeroase studii de specialitate.

De altfel, in fiecare an in luna februarie exista o zi internationala speciala dedicata sigurantei copiilor pe internet. In acest an, Safer Internet Day, cum este aceasta zi denumita, este sarbatorita in data de 11 februarie 2014 in peste 65 de tari din lume, printre care si Romania.

Safer Internet Day isi propune sa atraga atentia parintilor si copiilor asupra necesitatii de a avea un comportament responsabil pe internet, care presupune filtrarea informatiilor accesibile copiilor, dar si limitarea acceptarii de prieteni noi online, un comportament care sa nu-i aduca in postura de victime ale abuzurilor in spatiul virtual.

Copiii au dovedit o mare deschidere in privinta acestui subiect, declarandu-se impatimiti ai Facebook-ului, retea pe care in multe situatii o utilizeaza in mod liber, fara cenzura, acceptand cu usurinta persoane straine in lista de prieteni.

In cadrul intalnirii au fost prezentate comportamentele cele mai vulnerabile pe internet, elevii avand ocazia de a urmari si materiale video pe acest subiect. Inspector Hrihorisan Felicia i-a indemnat pe participantii la Programul Educational sa acceseze site-uri romanesti specializate privind siguranta copiilor pe internet www.sigur.info, respectiv www.safernet.ro, un site in care copiii pot raporta abuzurile pe internet.

Intrucat intalnirea a starnit un interes deosebit pentru participanti, fiind foarte instructiva, managerul Loga Dance School, Lorant Loga, a lansat invitatia celor care au prezentat aceste teme de a participa si la urmatorul Program Educational, care va avea loc in data de 1 martie 2014.


Siguranta copiilor pe internet, prezentata de politisti elevilor (satumareonline.ro)


X