22 Februarie 2017 (satumareonline.ro)
Elevii au invatat cum sa se protejeze de pedofili si de abuzurile sexuale
Elevii au invatat cum sa se protejeze de pedofili si de abuzurile sexuale
Pedofilia si abuzurile sexuale asupra minorilor sunt subiecte pe cat de prezente in mass media, pe atat de dificil de abordat de parinti sau de cadrele didactice.
Nici politistilor nu le este usor sa deschida o astfel de discutie, mai ales cand acest lucru se intampla intr-un cadru public, la un eveniment la care participa 150 de elevi de gimnaziu.
Si totusi, riscul a fost asumat in ideea ca toti copiii merita un viitor frumos, fara abuzuri, iar cheia viitorului nu poate fi decat educatia de calitate, la timpul potrivit.
Sambata, 18 februarie 2017, in cadrul celei de-a 40-a editii a Programului Educational Loga Dance School, deja renumita discoteca pentru elevii de gimnaziu, politistele din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, inspector principal Hrihorisan Felicia si inspector principal Chiorean Liviana au spus prezent invitatiei de a sustine o tema preventiva, utila celor prezenti.
A fost prezentata o scurta retrospectiva a ultimei intalniri pe aceasta tema desfasurata in acelasi cadru in urma cu 3 ani, in campania Stop Pedofiliei in Satu Mare, fiind expuse si principalele motive care au generat aceasta campanie: celebrul caz al Vivienei Dragos, urmat de constatarea ca nu exista nici un demers preventiv in legatura cu abuzurile sexuale asupra minorilor.
Chiar daca nu s-a discutat explicit despre sexualitate, elevii au aflat care sunt atingerile permise vs. cele interzise, care sunt secretele bune si care sunt secretele rele, pe care nu ar trebui sa le tina la indemnul nimanui, ce inseamna autonomie corporala, dar , mai ales, cum sa identifice si sa se protejeze de situatii ,,ciudate”, care ii fac sa se simta inconfortabil si unde sa se adreseze daca sunt victime ale unui abuz de natura sexuala.
Materialele video prezentate au fost sugestive pentru tema abordata, copiii fiind convinsi sa nu accepte forme de apropiere pentru care nu sunt pregatiti, la varsta lor consimtamantul pot sa si-l dea pentru atingeri cum sunt imbratisarile de rutina, dar nu pentru comportamente sexuale, specifice adultilor.
La acelasi eveniment a fost prezenta din partea Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, doamna Stefania Boca. Aceasta le-a vorbit copiilor despre dependente, in general. Prin exercitii interactive si filmulete sugestive, elevii au constientizat ca dependentii isi sacrifica, intr-un final, toate lucrurile care-i faceau fericiti, ajungand sa piarda tot, uneori chiar si prietenii si familia.
La finalul intalnirii toti participantii au avut la dispozitie din partea celor doua institutii partenere in Program, Politie si CPECA, materiale informativ-preventive despre cele doua subiecte abordate in cursul serii: abuzurile sexuale, respectiv dependenta de diferite substante, astfel incat informatiile sa poata fi mai bine fixate, dar si transmise mai departe.