14 Noiembrie 2017 (satumareonline.ro)
Programul Zilelor Orasului Satu Mare, editia 2017
Activitati preventiv-educative in cadrul proiectului ,,Dans- distractie – educatie”
Sambata, 11 noiembrie a.c., politistii satmareni si specialisti ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare au desfasurat activitati preventiv-educative cu elevii de gimnaziu, in cadrul proiectului ,,Dans- distractie – educatie”, derulat in parteneriat cu Loga Dance School.
Intr-un cadru nonformal, 150 de elevi ai scolilor gimnaziale din municipiul Satu Mare au demonstrat ca pot sa-si petreaca timpul liber intr-un mod placut, imbinand dansul, muzica cu nevoia de a fi informat.
Despre consecintele fumatului, efectele pe care le genereaza in organism consumul de tutun, dar si despre modul in care tinerii reactioneaza cand e vorba de acest obicei, influenta anturajului in decizia de a fuma, le-a vorbit, intr-o maniera interactiva, specialistul in prevenire din cadrul C.P.E.C.A. Satu Mare, doamna Ca14mpan Pusa.
Desfasurata sub forma unui concurs cu premii, sesiunea de informare a oferit posibilitate ca participantii sa-si reactualizeze cunostintele despre fumat si, totodata, sa verifice corectitudinea informatiilor detinute. Bratarile antidrog oferite elevilor care au raspuns corect a determinat o implicare activa din partea celor prezenti, stimulandu-i sa fie atenti si creativi.
Pornind de la ideea ca si atunci cand este vorba de a petrece intr-un mod placut timpul liber exista tineri care doresc sa capteze atentia, sa detina controlul, realizand acest lucru de cele mai multe ori prin comportamente violente, ofiterul de politie – inspector principal Chiorean Liviana – a abordat o tema de interes general pentru cei prezenti, violenta in randul elevilor. Ce reprezinta un comportament violent, cauzele, dar si masurile de sanctionare au constituit cateva dintre aspectele discutate cu elevii de gimnaziu, acestia exprimandu-si punctul de vedere prin raportarea la situatiile concrete in care au jucat rolul de agresor sau victima.
Filmul tematic prezentat a adus in prim plan o noua metoda de abordare a conflictelor, a faptelor de violenta, mesajul transmis fiind unul foarte clar ,,Inteligenta nu se masoara cu pumnul!”. Personajele filmului, elevi asemeni celor prezenti la intalnire, au experimentat diferite moduri de a reactiona la un conflict, abordand, in paralel, comportamente violente si comportamente nonviolente.
Cand vorbim de violenta in mediul scolar e usor sa aruncam vina pe scoala, colegi, profesori sau directori. E greu insa sa ne asumam noi responsabilitatea pentru faptele noastre, pentru modul de a reactiona in situatii de conflict.
Schimbarea mentalitatii, tratarea cu respect a celuilalt, constientizarea faptului ca, desi este mai greu, se poate adopta un comportament nonviolent ca raspuns/rezolvare a unei situatii conflictuale – sunt doar cateva aspecte identificate de elevii participanti pentru a ,,Spune NU Violentei in Scoala!”. Sa nu uitam ca ,,Violenta naste violenta!” si ca ,,Violenta este arma celor slabi!”, dar ca, impreuna, cu pasi mici, se poate face ceva in prevenirea manifestarilor violente.