31 Martie 2014 (actualitateasm.ro)
Elevii de gimnaziu, implicati in activitati de prevenire a violentelor psihice!
Elevii de gimnaziu, implicati in activitati de prevenire a violentelor psihice.
Politistii au devenit o prezenta constanta in ultimele luni la Programul Educational Loga Dance School, program ce reuneste o data pe luna 300 de elevi de gimnaziu din toate scolile municipiului Satu Mare.
Programul Educational reprezinta o discoteca controlata, cu reguli clar stabilite adaptate varstei preadolescentei si adolescentei, distractia copiilor fiind completata de activitati de prevenire sustinute de reprezentanti ai Politiei Judetene precum si ai Centrului de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog.
Sambata, 29 martie 2014, a avut loc evenimentul cu numarul 25, invitata fiind pentru a sustine momentul educativ inspector Felicia Hrihorisan, din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, Inspectoratul de Politie Judetean Satu Mare.
Tema pregatita de reprezentanta Politiei a fost legata de anumite infractiuni contra libertatii persoanei, cu care elevii se pot intalni atat in mediul virtual, cat si in viata reala, respectiv hartuirea, amenintarea si santajul.
Elevii au aflat ce inseamna aceste fapte, care este diferenta dintre ele si ce forme pot imbraca aceste infractiuni. Exemplele concrete din activitatea Politiei au fost completate si de filme sugestive, prin care cei 300 de participanti au putut realiza mai bine care este impactul unor astfel de fapte si cat de usor poate fi trecut pragul de la vorbe amenintatoare, la violente fizice.
Elevii au fost indemnati sa ia atitudine in fata celor care hartuiesc sau ameninta, apeland la ajutorul adultilor in care au incredere sau direct la institutiile abilitate ( Politie, Protectia Copilului) precum si sa raporteze abuzurile online pe site-urile special dedicate sigurantei copiilor, cum este www. Safernet.ro.
Jocul de rol a fost o alta metoda de interactiune cu publicul, elevii avand ocazia in acest fel sa constientizeze ce atitudini sunt corecte si care sunt gresite atunci cand suntem martori la acte de violenta.
Intalnirea s-a dovedit si de aceasta data pe placul copiilor, acestia implicandu-se activ in discutiile purtate.
Desi numarul mare de participanti si atmosfera de destindere existenta la astfel de evenimente reprezinta o provocare pentru orice invitat venit sa sustina o anumita tema, momentul educativ s-a transformat, in final, intr-o adevarata ora de prevenire a infractiunilor ce presupun violenta psihica, elevii constientizand ca pot fi si autori, dar si victime ale acestor genuri de infractiuni.