23 Octombrie 2018 (gazetanord-vest.ro)
Despre Bullying – la Loga Dance School
Sambata, 20 octombrie a.c., politistii satmareni au raspuns ,,prezent” invitatiei lansate de coordonatorul programului Loga Dance School – dl. Loga Lorant, de a se alatura celor 150 elevi de gimnaziu la evenimentul organizat in premiera in acest an scolar.
Intr-un cadru nonformal, elevii scolilor gimnaziale din municipiul Satu Mare au avut parte de o seara minunata in care au dansat, s-au distrat, dar au fost si informati de catre ofiterul de politie din structura prevenire – Chiorean Liviana si specialist in prevenire din cadrul Centrului Antidrog – Boca Stefania.
Pornindu-se de la premisa axata pe ideea ca scoala, curtea scolii este acel micro – univers social in care copiii primesc primele lectii de viata in afara familiei, un univers in care vorbim despre validare, acceptare, empatie… dar, din pacate, vorbim si despre TEAMA, RUSINE, RESPINGERE, s-a abordat, intr-o maniera interactiva problema BULLYING- ULUI IN MEDIUL SCOLAR.
Definit ca un comportament ostil /de excludere si de luare in deradere a cuiva, de umilire, acest fenomen poate imbraca forme diferite.
Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit in cercul sau de cunostinte sau de catre colegii care il striga intr-un anumit fel (facand referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial), uneori aceste tachinari transformandu-se in imbranceli sau chiar atacuri fizice.
Toate aceste informatii au fost succint aduse in prim plan prin vizionarea filmului tematic ,,Danut – Orfanul”, elevii participanti identificand astfel caracteristicile acestui fenomen, precum si modalitatile concrete de manifestare.
Fiind un fenomen mult mai des intalnit decat am dori sau am crede, BULLYING-ul este prezent in viata de zi cu zi a elevului, pe coridoarele scolilor, in curte, pe strazi si din pacate uneori si in salile de clasa.
Nedepistat la timp, acesta poate lasa traume si repercusiuni ireversibile asupra adaptabilitatii copilului in societate, sens in care incarcarea negativa de la scoala reverbereaza si acopera emotiile pozitive, ambitia si potentialul copiilor.
Schimbarea mentalitatii de la o varsta cat mai frageda, precum si anuntarea imediata a unui adult ori de cate ori este constatat un act de bullying asupra unui coleg sunt principalele recomandari si solutii abordate de catre specialistii prezenti la eveniment, mesajul transmis fiind sugestiv concretizat in sloganul rostit de toti participantii la final ,,STOP BULLYING!”
Florin Dura