15 Iunie 2011 (Informatia Zilei)
Dansul si viata de adolescent, articol publicat de Loga Dance School
Perioada de viata a unei fiinte umane cuprinde mai multe etape distincte, etape in cadrul carora viata respectivei persoane decurge cat se poate de diferit. Astfel omul se naste, creste si se dezvolta gradat parcurgand perioadele copilariei, pubertatii, adolescentei, evolutia sa culminand cu atingerea stadiului de maturitate fizica si emotionala. Apoi, incet, incet si parca pe neobservate lucrurile incep sa evolueze oarecum invers, inaintarea in varsta aducand cu sine degradarea gradata a corpului uman si in final trecerea sa in nefiinta.
Etapa adolescentei este o perioada dificila pentru ca in cadrul ei incepe sa se formeze personalitatea tanarului, care ajunge sa se confrunte cu tot felul de probleme privind persoana sa, existenta si rolul sau printre ceilalti oameni. Daca la inceput problemele care apar sunt mici si neinsemnate, daca rezolvarea lor se face cu o oarecare usurinta, pe parcurs, in viata adolescentului apar si probleme majore cu care acesta este obligat sa se confrunte. Una dintre acestea se refera la dorinta fiecarui tanar de a se putea exprima cat mai independent, de a se bucura de cat mai multa libertate. Dansul este o excelenta ocazie in acest sens.
Prin intermediul dansului adolescentii au posibilitatea sa-si satisfaca atat nevoile sociale (apartenenta la un grup, comunicarea cu alte persoane, inter-relationarea cu sexul opus), cat si dorinta de a se afirma printre ceilalti de a-si exterioriza personalitatea, creativitatea si propriul stil. Fiecare persoana se exprima diferit prin dans. Dansul le ofera adolescentilor ocazia sa se manifeste dezinvolt, sa isi exprime liber trairile interioare, sa incerce experiente noi, sa fie in centrul atentiei, sa li se dea importanta. Un alt aspect important care nu trebuie trecut cu vederea aici este faptul ca in general adolescentii dispun de o mare cantitate de energie care trebuie consumata intr-un fel sau altul.
Majoritatea psihologilor recunosc ca surplusurile de energie necheltuita, canalizate necorespunzator pot duce in timp la aparitia unor stari dizarmonioase de frustrare cronica, stress psihic, furie, angoasa, etc. Intrucat multe genuri de dans implica o mare cantitate de miscare si un efort sustinut, dansand adolescentii au ocazia sa evite toate aceste posibile neajunsuri.
Copiii care danseaza de mici au o capacitate foarte mare de invatare si memorizare.
Nu trebuie uitat ca dansul a aparut inaintea muzicii, ca o reprezentare animata inteligenta a performantelor in arta vinatorii si a luptei in primele triburi de oameni primitivi. Din acest motiv, dansul este, in primul rand, o „scoala” complexa, in care copilul sau adolescentul, la fel ca si primii oameni, invata sa-si controleze impulsurile prin armonie si cadenta. Antropologii americani subliniaza importanta dansului la varste tinere nu doar sub aspectul miscarii necesara cresterii, dezvoltarii armonioase si sanatatii, ci mai ales ca antrenament neuro-psihologic.
Dezvoltarea sistemului nervos
Asa cum arata numeroase studii, dansul este foarte important in stabilirea unor noi legaturi intre centrii nervosi din creier si maduva spinarii. Cadentarea miscarilor in raport cu stimulii auditivi ai ritmului obliga creierul sa formeze noi retele de transmitere a impulsurilor si mesajelor, crescand masa de tesut nervos. Aceasta crestere a sistemului nervos, grabita de efortul creierului de a tine ritmul miscarilor, face ca neuronii sa fie mai bine hraniti si protejati de toxine.
Se poate spune ca miscarile armonice contribuie activ la dezvoltarea functionala a intregului sistem nervos, dar si la cresterea sa normala. In plus, dansul impune si perfectionarea reflexelor simple sau complexe care sunt de multe ori vitale atat pentru adolescenti cat si pentru viitorii adulti.
Dezvoltarea personalitatii
Miscarile de dans sunt, de multe ori, reprezentari creative ale trairilor pozitive oferite de muzica si ritm. In acest fel tanarul invata singur, in mod inconstient, cum sa exprime gestic o senzatie, o traire sau chiar un eveniment. Stimularea zonelor centrale ale comenzilor pentru gest si mimica antreneaza o intreaga arie nervoasa responsabila de comunicare si limbaj. Cercetarile recente au demonstrat ca dansul liber, necontrolat de adulti, contribuie activ la dezvoltarea rapida a limbajului vorbit intr-o masura egala cu cel mimic sau gestic.
O astfel de dezvoltare a limbajului, cat si a trairii armonice a muzicii, simbolizata prin gesturi, dezvolta foarte mult aria compartimentului afectiv, ceea ce inseamna, pe langa sensibilitate, si o antrenare a vointei si inteligentei intuitive.
Gustul pentru frumos
Dansul obliga creierul la miscarea de cadenta, dictata de armonie si simetrie. Chiar si in cazul in care tanarul nu este invatat sa danseze, ci doar sa se miste „dupa muzica”, in creierul sau se contureaza o legatura intre ritm, simetrie, repetitivitatea unor stimuli-surpriza si trairea pozitiva. Toate acestea sunt elemente de baza ale conceptului de armonie, frumusete. Simtul estetic nu este altceva decat capacitatea de a percepe senzatii placute la contactul cu stimulii care au o anumita simetrie si un joc al proportiilor.
Nu trebuie uitat insa ca dezvoltarea de la varste mici a simtului estetic nu este importanta doar pentru a-l transforma pe un adolescent intr-un artist sau vedeta. Un tanar cu un simt estetic dezvoltat stie in primul rand sa se bucure, avand prin aceasta sansa de a se dezvolta normal din punct de vedere fizic si psihic.
Cresterea, dezvoltarea si sanatatea adolescentului
Nu in ultimul rand, dansul este un sport extrem de necesar pentru organismul in dezvoltare si crestere. Ca orice activitate fizica intensa, dansul stimuleaza cresterea oaselor, detoxifierea, antrenarea circulatiei sanguine necesara sanatatii tuturor organelor. In plus, participarea afectiva la acest tip de sport face din dans o educatie fizica mult mai eficienta atat pentru crestere, cat si pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza descarcarii unor hormoni speciali (serotonine) in creier, hormoni care grabesc in mod indirect procesele de crestere-dezvoltare si, in acelasi timp, stimuleaza activitatea glandelor endocrine.
In loc de incheiere…
In ziua de azi din pacate observam ca un numar din ce in ce mai mare de adolescenti devin consumatori de tutun, alcool si chiar droguri, cu toate urmarile nefaste care decurg din acest lucru. Angrenarea intr-o scoala de dans, integrarea intr-un colectiv de dans sportiv poate distrage atentia adolescentului de la asemena tentatii, dandu-i o motivatie in plus de a se autoafirma, de a evolua si a se realiza ca fiinta umana complexa.
In cadrul Loga Dance School tinerii au ocazia sa danseze intr-un mediu curat si aerisit, neviciat de fum de tigara, ferit de scandalurile si manifestarile violente care apar din pacate prea des prin cluburi.
Toate reuniunile dansante organizate de scoala noastra respecta aceste conditii intrucat fumatul este cu desavarsire interzis in sala de dans, iar consumul de alcool este permis doar in situatii speciale si in cantitati riguros controlate. Ne bucuram astfel sa oferim tinerilor din orasul nostru si nu numai conditii ideale pentru a se putea bucura de toate avantajele si satisfactia pe care le ofera dansul de societate.
Va asteptam cu drag !