12 Octombrie 2011 (Informatia Zilei)
Dansul de societate si sanatatea.
”Dansul este cea mai elevată, cea mai emoţionantă, cea mai frumoasă dintre arte, pentru că nu este doar translatare sau abstractizare din viaţă; este chiar viaţă ! ”.
In multitudinea nuantata de taine si mistere care caracterizeaza comportamentul uman un loc cu totul si cu totul aparte il ocupa dansul. Se pare ca toata lumea ar vrea sa danseze, caci este suficient ca acordurile unei frumoase melodii sa se faca auzite pentru ca cei care o percep sa inceapa sa faca diverse miscari ritmate ce urmaresc linia melodica. Impulsul de a te misca in armonie cu muzica are radacini foarte profunde ce trec dincolo de limita constientului caci nu o data am putut observa la noi insine sau la alte persoane miscari ce apar in mod reflex, automat pe ritmul muzicii. Dansul e deci ceva natural si firesc. El ne bine dispune si ne coloreaza viata facind-o mai frumoasa si mai completa. Dar ceea ce probabil mai putini stiu este faptul ca dansul are un efect foarte benefic asupra sanatatii fiind in acelasi timp un mod de petrecerea timpului reconfortant si revigorant.
Se stie ca un element foarte important in mentinerea sau redobandirea sanatatii umane este miscarea. Ori dansul este miscare. Dansul este multa, foarte multa miscare. Dansul te scoate din inertia cotidiana, iti accelereaza pulsul, iti pune sangele in miscare. Inima dansatorului bate mai alert, plamanii acestuia isi intensifica activitatea ajutand la o mai buna oxigenare a fiintei sale.
Dar dansul face mult mai mult de atat caci multitudinea de miscari la care te expune asigura mentinerea elasticitatii si flexibilitatii coloanei vertebrale. Starea coloanei vertebrale reflecta la exterior situatia si nivelul de sanatate al tuturor organelor interne si sistemelor organismului nostru. Mentinerea intr-o stare de sanatate cat mai buna a acestei tulpini bioenergetice a corpului uman este de o importanta vitala. Orice schimbare patologica (dereglarea a metabolismului, a sistemelor digestiv, cardio-vascular si respirator) se reflecta asupra coloanei vertebrale. Aceasta explica corelatia dintre flexibilitatea coloanei si sanatatea noastra. Anatomia corpului uman este extrem de bine construita pentru a îndeplini multe functii.
Toate elementele coloanei au rolul de a o proteja, ea purtind informatia spre creier, fiind responsabila de mobilitatea trunchiului si de transmiterea senzatiilor în întregul corp prin interactiunea complexa dintre oase, ligamente, muschi si nervi. De asemenea, coloana este si sursa de forta a intregului corp, sustinind trunchiul si facind posibile toate miscarile capului, bratelor si picioarelor. Coloana vertebrala este parte din sistemul nervos central al corpului uman.
Ea este un traseu vital ce poarta semnalele electrice de la creier catre restul corpului prin intermediul fibrelor nervoase. Coloana are rolul central într-o postura corecta. Ea este o structura flexibila ce ar putea fi comparata cu un tren cu mai multe vagoane, fiind formata din 24 de vertebre (sau vagoane): 7 ale gitului, 12 ale pieptului, 5 ale zonei inferioare a spatelui. In total 24. Oamenii se nasc cu 33 de vertebre.
La o virsta adulta majoritatea persoanelor cu dezvoltare fizica normala au doar 24 datorita sudarii vertebrelor în anumite locuri ale coloanei. Vertebrele sint legate intre ele prin ligamente puternice, despartite de cartilagii (discuri intervertebrale). Aceste discuri absorb socurile si permit o miscare flexibila a coloanei.
Dansul de societate si mobilitatea coloanei vertebrale
Coloana este o opera de arta capabila sa efectueze miscari în toate directiile: flexii, extensii, miscari laterale si rotatii. Combinarea acestor miscari este folosita regulat în activitatile de zi cu zi. Din pacate, viata noastra sedentara conduce la adoptarea unei posturi disfunctionale ce limiteaza miscarile potentiale ale coloanei. De aceea, este important sa fortificam muschii torsului permitindu-le astfel sa sustina mai bine corpul, dar si sa amelioreze mobilitatea coloanei.
Prin dans ai ocazia sa faci sistematic toate aceste lucruri. Dansul de societate presupune efectuarea unei game foarte variate de miscari de la inclinarile in fata si in spate pana la rotatiile cele mai ample si chiar extensii pe verticala ale coloanei datorita tinutei foarte speciale pe care trebuie sa o mentii in timp ce evoluezi in ring. Studii aprofundate realizate de cercetatori asupra maimutelor din Africa au demonstrat faptul ca acestea nu sufera aproape deloc de bolile moderne ale omului cum ar fi cancerul, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, diabetul, etc.
O concluzie demna de luat in considerare a acestor studii este ca aceasta stare excelenta de sanatate a primatelor s-ar datora in mare parte faptului ca acestea fac foarte multa miscare. Coloana acestor animale se mentine tanara pana la varste inaintate deoarece prin miscarile de flexie la care e supusa sistematic se evita depunerile de saruri calcaroase intre vertebre si sudarea discurilor vertebrale.
Efectele dansului de societate asupra coloanei si sanatatii
Prin practicarea sistematica a dansului de societate starea de sanatate si tineretea coloanei se imbunatateste simtitor putand fi observate in timp urmatoarele efecte : regenerarea cartilajelor, prevenrea decalcifierii sistemului osos, deschidera accesul la fiecare vertebra a coloanei vertebrale, restabilindu-se mobilitatea si capacitatea de miscare independenta a fiecarei vertebre, decompresarea discurilor intervertebrale, lungirea si armonizarea echilibreaza muschilor vertebrali, deschiderea articulatiile membrelor si activarea micromiscarile naturale ale articulatiilor craniene, masarea creierului si cerebelului.
Alte efecte benefice pe care dansul de societate le are asupra starii generale de sanatate a corpului uman ar fi : reglarea sistemelor circulator si limfatic,întarirea sistemului imunitar; mobilizarea organismului în procesul autovindecarii, reglarea rtmului respirator si cardiac, sincronizarea emisferelor cerebrale, îmbunatatirea circulatiei sangvine periferice; echilibrarea sistemului hormonal, reglarea metabolismului;
Dansul este limbajul ascuns al sufletului !
Dansul este puţină nebunie care ne face tuturor mult bine !
Dansul este un poem în care fiecare mişcare este un cuvânt !
Danseaza, simte-te bine si fii cat mai sanatos !!!