23 Februarie 2011 (Informatia Zilei)


Dansul de societate si sanatatea din prisma Loga Dance School


Dansul este cea mai elevata, cea mai emotionala, cea mai frummoasa dintre arte, pentru ca nu este doar translatare sau abstractizare din viata, este chiar viata!

In multitudinea nuantata de taine si mistere care caracterizeaza comportamentul uman, un loc cu totul si cu totul aparte il ocupa dansul. Se pare ca toata lumea ar vrea sa danseze, caci este suficient ca acordurile unei frumoase melodii sa se faca auzite, pentru ca cei care o percep sa inceapa sa faca diverse miscrai ritmate ce urmaresc linia melodica. Impulsul de a te misca in armonie cu muzica are radacini foarte profunde, ce trec dincolo de linia constientului, caci nu o data am putut observa la noi insine sau la alte persoane, miscari ce apar in mod reflex, automat, pe ritmul muzicii. Dansul e deci ceva natural si firesc. El ne binedispune si ne coloreaza viata, facand-o mai frumoasa si mai completa. Dar ceea ce probabil mai putini stiu, este ca dansul are un efect foarte benefic asupra sanatatii, fiind in acelasi timp un mod de petrecere a timpului reconfortant si revigorant.

Se stie ca un element foarte important in mentinerea sau redobandirea sanatatii umane este miscarea. Ori dansul este miscare. Dansul este multa, foarte multa miscare. Dansul te scoate din inertia cotidiana, iti accelereaza pulsul, iti pune sangele in miscare. Inima dansatorului bate mai alert, plamanii acestuia isi intensifica activitatea, ajungand la o mai buna oxigenare a acestora.

Dar dansul face mult mai mult decat atat, caci multitudinea de miscari la care te expune, asigura mentinerea elasticitatii si flexibilitatii coloanei vertebrale. Starea coloanei vertebrale reflecta la exterior situatia si nivelul de sanatate al tuturor organelor interne si sistemelor organismului nostru. Mentinerea intr-o stare de sanatate cat mai buna a acestei tulpini bioenergetice a corpului uman este de o importanta vitala. Orice schimbare patologica (dereglare a metabolismului, a sistemelor digestiv, cardio-vascular si respirator) se reflecta asupra coloanei vertebrale. Aceasta explica corelatia dintre flexibilitatea coloanei si sanatatea noastra. Anatomia corpului uman este extrem de bine construita pentru a indeplini multe functii. Toate elementele coloanei au rolul de a o proteja, ea purtand informatia spre creier, fiind responsabila de mobilitatea trunchiului si de transmiterea senzatiilor in intregul corp, prin interactiunea complexa dintre oase, ligamente, muschi si nervi. De asemenea, coloana este si sursa de forta a intregului corp, sustinand trunchiul si facand posibile toate miscarile capului, bratelor si picioarelor.

Coloana vertebrala este parte din sistemul nervos central al corpului uman. Es este un traseu vital, ce poarta semnalele electrice de la creier catre restul corpului, prin intermediul fibrelor nervoase. Coloana are rolul central intr-o postura corecta. Ea este o structura flexibila ce ar putea fi comparata cu un tren cu mai multe vagoane, fiind formata din 24 de vertebre (sau vagoane): 7 ale gatului, 12 ale pieptului, 5 ale zonei inferioare a spatelui. In total 24.

Oamenii se nasc cu 33 de vertebre. La o varsta adulta, majoritatea persoanelor cu o dezvoltare fizica normala au doar 24, datorita sudarii ertebrelor in anumite locuri locuri ale coloanei. Vertebrele sunt legate intre ele prin ligamente puternice, despartite de cartilagii (discuri intervertebrale). Aceste discuri absorb socurile si permit o miscare flexibila a coloanei.

Dansul de societate si mobilitatea coloanei vertebrale

Coloana este o opera de arta capabila sa efectueze miscari in toate directiile: flexii, extensii, miscari laterale si rotatii. Combinarea acestor miscari este folosita regulat in activitatile de zi cu zi. Din pacate, viata noastra sedentara conduce la adoptarea unei posturi disfunctionale, ce limiteaza miscarile potentiale ale coloanei. De aceea, este important sa fortificam muschii torsului, permitandu-le astfel sa sustina mai bine corpul, dar si sa amelioreze mobilitatea coloanei. Prin dans ai ocazia sa faci sistematic toate aceste lucruri. Dansul de societate presupune efectuarea unei game foarte variate de miscari, de la inclinarile in fata si in spate, pana la rotatiile cele mai ample, si chiar extensii pe verticala ale coloanei, datorita tinutei foarte speciale pe care trebuie sa o mentii in timp ce evoluezi in ring. Studii aprofundate asupra maimutelor din Africa au demonstrat ca acestea nu sufera aproape deloc de bolile moderne ale omului, cum ar fi cancerul, insuficienta cardiaca, arteroscleroza, diabetul, etc. O concluzie demna de luat in considerare, ca urmare a acestor studii, este ca aceasta stare excelenta de sanatate a primatelor s-ar datora in mare parte faptului ca acestea fac foarte multa miscare. Coloane acestor animale se mentine tanara pana la varste inaintate deoarece, prin miscarile de flexie la care e supusa sistematic, se evita depunerile de saruri calcaroase intre vertebre si sudarea discurilor vertebrale.

Efectele dansului de societate asupra coloanei si sanatatii

Prin parcticarea sistematica a dansului de societate, starea de sanatate si tineretea coloanei se imbunatateste simtitor, putand fi observate in timp urmatoarele efecte: regenerarea cartilajelor, prevenirea decalcifierii sistemului osos, deschide accesul la fiecare vertebra a coloanei vertebrale, restabilindu-se mobilitatea si capacitatea de miscare independenta a fiecarei vertebre, decompresarea discurilor intervertebrale, lungirea, armonizarea si echilibrarea muschilor vertebrale, deschiderea articulatiilor membrelor si activarea micromiscarilor naturale ale articulatiilor craniene, masarea creierului si cerebelului. Alte efecte benefice pe care dansul de societate le are asupra starii generale a corpului uman ar fi: reglarea sistemelor circulator si limfatic, intarirea sistemului imunitar, mobilizarea organismului in procesul autovindecarii, reglarea ritmului respirator si cardiac, sincronizarea emisferelor cerebrale, imbunatatirea circulatiei sangvine periferice, echilibrarea sistemului hormonal, reglarea metabolismului.

Dansul este limbajul ascuns al sufletului!

Dansul este putina nebunie care ne face tuturor mult bine!

Dansul este un poem in care fiecare miscare este un cuvant!

Danseaza, simte-te bine si fii cat mai sanatos!

Din luna martie, Loga Dance School da startul unui modul concentrat pentru incepatori (doua luni).


Dansul de societate si sanatatea din prisma Loga Dance School (Informatia Zilei)

X