7 Septembrie 2011 (Informatia Zilei)


Cine conduce pe ringul de dans? articol publicat de Loga Dance School 


Articolul de fata urmareste sa dea un raspuns la cateva intrebari, sa clarifice anumite aspecte relativ la cine si cum trebuie sa conduca pe ringul de dans. Este aceasta sarcina exclusiva a barbatului sau a femeii? Trebuie sa se lase femeia condusa de partenerul ei? Ce inseamna de fapt sa fi ” CONDUSA” in dans? Care este atitudinea ideala a celor doi parteneri in timpul dansului?

Pentru ca barbatul si femeia sa creeze un tot unitar in dans, sa danseze in armonie (cu placere, eleganta, naturalete si eficienta), ei trebuie sa inteleaga ca se misca intr-un univers care se supune fizicii si legilor sale. Conditia sine qua non ca doua persoane sa danseze in armonie, o reprezinta existenta unor conexiuni intre acestea bazate, in cazul dansului, pe tonusul muscular.

Acesta are rolul de a conecta segmentele corporale ale fiecaruia dintre parteneri intre ele si corpul ca intreg la corpul partenerului. Pentru a intelege mai bine importanta si necesitatea tonusului muscular in dans, haideti sa luam un exemplu sugestiv in acest sens. Imaginati-va o marioneta, care prinde viata doar cand papusarul manevreaza si tensioneaza sforile intr-un anume mod specific si care, atunci cand sforile sunt relaxate, se transforma intr-o masa amorfa si inerta. In cazul a doi dansatori care evolueaza in ring am putea spune ca rolul sforilor din exemplul de mai sus este preluat de catre fibrele musculare ale partenerilor.

In acelasi sens interactioneaza si bratele, care sunt principalii conectori in formarea unitatii perechii. Este evident deci ca in lipsa unui tonus adecvat, impulsul poate fi blocat de o rezistenta prea mare din partea partenerei, sau se poate pierde daca aceasta este mult prea relaxata. Tonusul muscular presupune, deci o stare de usoara incordare a musculaturii care sa permita transmiterea sau receptionarea impulsurilor mecanice intr-un mod cat mai placut, eficient si coerent.

Pentru a intelege masura corecta a acestei incordari vom reaminti aici unul din faimoasele citate ale intelepciunii lui Budha Gautama care spune ca:

• „Daca intinzi coarda unei viori prea tare, aceasta se va rupe, dar daca ea este prea slaba, atunci nu vibreaza asa cum trebuie.”

Sa vedem acum cine are rolul de conducator in ringul de dans.

Candva in trecut transporturile de pasageri pe uscat se faceau in mare parte cu ajutorul trasurilor trase de cai. Adesea la acestea se atasau doua, chiar trei perechi de cai pentru a creste puterea si rezistenta animalelor. Cum ar fi fost oare ca la aceste trasuri sa se fi legat doi cai in fata, doi in spate si sa zicem cate unul in lateral. Cum s-ar fi deplasat ele daca fiecare cal ar fi tras cu putere maxima in propria sa directie?

In mod evident o trasura nu se poate deplasa corect in asemenea conditii si nu credem ca s-a gasit vreun surugiu care sa fie atat de stupid ca sa incerce asa ceva. In mod analogic un dans in cuplu nu poate sa fie realizat in armonie daca fiecare partener are ideea sa proprie despre ce trebuie sa faca si cum trebuie sa se deplaseze. Pentru ca dansul sa aiba consistenta el trebuie condus si dirijat de cineva.

In mod conventional in timp acest rol a fost atribuit barbatului. Evident, acest lucru nu s-a realizat usor si de la sine. Au existat si inca mai exista femei mai revolutionare, mai ”emancipate” care formuleaza in mintea lor expresii de genul „Cum adica sa ma las condusa de un barbat in dans? Nici vorba sa fac asa ceva!” Iata un aspect care merita discutat. In societatea moderna, in care emanciparea femeilor a devenit o realitate, fiind un proces in continua desfasurare, expresia ” a fi / a te lasa condusa ” induce adesea in randul acestora o senzatie de discomfort psihic, acest concept confundandu-se in mod eronat cu o situatie de subordonare. Trebuie insa inteles o data si pentru totdeauna ca o asemenea interpretare este total gresita!

A te lasa condusa in dans inseamna a insoti pe cineva de buna voie si nicidecum a fi obligata sau fortata. Studii psihologice aprofundate au demonstrat ca acele femei care cauta mereu sa fie egale cu barbatii sunt de fapt lipsite de ambitie. Trebuie inteles ca pentru a putea forma un intreg si pentru a actiona ca atare, unul dintre parteneri trebuie sa-si asume rolul de leader.

In cazul in care si partenera va incerca sa conduca dansul, ea nu va reusi decat sa-si contrarieze partenerul, distragandu-i atentia, incurcandu-l si dandu-i impresia ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor ei. Cu atat mai mult, cu cat o femeie ii va oferi partenerului sau ocazia de a fi imprevizibil in dans, va avea parte de mult mai multe surprize, bineinteles placute.

Daca ar fi sa disociem interactiunea dintre barbat si femeie pe ringul de dans, am putea spune ca femeia, prin frumusetea, farmecul si disponibilitatea ei (de a-l accepta pe barbat ca partener de dans), are primul „cuvant” de spus. De aici incolo barbatul are rolul de a-si impresiona partenera, prin talentul si imaginatia sa, transpuse in dans. Este, daca vreti ca si cum el i-ar face ei cadou, o calatorie pe aripile muzicii, in lumea minunata a dansului, asumandu-si responsabilitatea asupra organizarii acesteia, alegerii itinerarului, ambientului, sigurantei, partenera sa neavand altceva de facut decat sa-l urmeze si sa se bucure de aceasta calatorie.

Dansul poate fi comparat cu un film format dintr-o succesiune de “poze”(cadre). Dansatorii trebuie sa fie preocupati tot timpul de felul cum arata in fiecare dintre aceste “poze”. Femeia, prin atitudinea sa trebuie sa impuna respect barbatului ! Ea decide care e postura in care se simte si arata cel mai bine, iar barbatul trebuie sa respecte acest ”status quo”.

Femeia trebuie sa fie atragatoare, putin provocatoare si dispusa sa accepte ”jocul”. O atitudine pozitiva va crea o atmosfera placuta si va va ajuta sa evitati momentele tensionate.

Plecand de la premiza ca dansul este o forma de miscare, iar miscarea este una din caracteristicile vietii si tinand cont ca multe dintre principiile enumerate mai sus se pot aplica si in viata de zi cu zi, prin dans omul are ocazia sa invete ce inseamna o colaborae eficienta cu o alta fiinta, ce inseamna sa fie un partener perfect.


Cine conduce pe ringul de dans? articol publicat de Loga Dance School (Informatia Zilei)

X