24 August 2011 (Informatia Zilei)


Caracteristicile dansurilor Standard la Loga Dance School


Dansul sportiv este un gen de arta ale carui mijloace de exprimare sunt miscarile variate si ritmice ale corpului executate in ritmul muzicii. Ca orice opera de arta, dansul urmareste sa transmita privitorilor un mesaj artistic incarcat cu semnificatii si sensuri estetice. Cu alte cuvinte, dansul sportiv este un spectacol graitor prin miscarile expresive ale corpului si segmentelor sale care realizeaza intr-un mod characteristic comunicarea cu spectatorul. El este o arta cu totul particulara mai veche decat muzica, pictura sau literatura.

Dansul sportive este o comunicare expresiva. Dimensiunea expresiva a miscarii in dans poate fi analizata referindu-ne la tinuta si la calitatea expresiei, la modul si stilul de realizare al ei precum si la impactul perceptiei acesteia de catre alte persoane.

Dansul sportiv este o comunicare nonverbal in care ideile, sentimentele, trairile sunt codificate si transmise prin diferite modalitati (semne) legate de postura, gestica, mimica si infatisarea subiectului, de starile sale emotionale si calitatile psiho-motrice.

Pe ringul de dans, dansatorii devin interlocutorii dintre muzica si cei care privesc si asculta. Ei creeaza si transmit emotii care ajung la privitori prin intermediul miscarii plastic, armonioase. Unificarea simtamintelor spectator-dansator se realizeaza prin intermediul miscarii.

Dansul sportiv se afla la granita intre sport si arta, imbinand intr-un mod fericit atat caracteristicile unei discipline sportive, cat si pe cele ale unui domeniu al artei.

Caracteristica principal a dansului sportiv este desfasurarea competitiilor in cadrul a doua sectiuni, in perechi. Sectiunea standard cuprinde 5 dansui “de salon”: vals lent, tango, vals vienez, slow-fox, quick-step. Sectiunea latino cuprinde 5 dansuri cu specific latino-american: samba, cha-cha-cha, rumba, passo doble, jive. In dans este urmarita, notate si evaluate ca fiind un singur corp.

Intrecerea pe ring a dansatorilor reprezinta un prilej de manifestare si comparare a capacitatilor individuale, dar si al nivelului tehnic al perechilor. Dansatorii sportive isi adapteaza miscarile corporale in directa legatura cu specificul liniei melodice. Prin tehnica pasilor folositi, dansatorii scot in evidenta, atat caracterul si ritmul piesei muzicale, cat si nuantele si expresivitatea ei compozitionala.

 

Caracteristicile dansului Standard

Tinuta (pozitia celor doi parteneri) in dansurile Standard

Pozitia – reprezinta acea atitudine exterioara pe care o au cei doi parteneri, unul fata de altul, inainte de inceperea dansului si in timpul dansului.

Pozitia de plecare este aproximativ aceeasi pentru toate dansurile standard, in asteptarea muzicii. Partenerii stau fata in fata, cu privirea inainte, greutatea corpului egal repartizata pe ambele picioare. Tinuta trunchiului este dreapta si inalta, alungita de-a lungul coloanei vertebrale – insa fara ridicarea umerilor.

Verticala corpului este o linie imaginara paralela cu coloana vertebrala, care uneste vertexul (centrul crestetului capului) cu punctul aflatintre talpile dansatorilor.

Linia umerilor si linia soldurilor (bazinului) sunt linii imaginare care unesc cei doi umeri si cele doua creste iliace si sunt pozitionate orizontal.

 

Tipuri de pozitii in dans

Tehnica de realizare a pozitiilor inchise

Corpurile partenerilor stau fata in fata si au ca punct comun zona diafragmului (stomac) al fetei si cu linia de centura a baiatului. Pozitia trunchiului este cat mai inalta pe verticala.

 

Pozitia bratelor

Bratul stang al barbatului sustine bratul drept al partenerei sale de la umar pana la corp, mai jos de orizontala spre lateral pe linia spatelui femeii. Cotul este usor indoit, incheietura mainii trebuie sa aiba o pozitie normal fara sa se curbeze. Palma este indreptata inainte-diagonal putin aplecata spre… si prinde palma femeii fara sa o stranga.

Bratul drept al barbatului, de la umar pana la corp coboara spre inainte si pe cat posibil este in acelasi unghi cu cel stang. Cotul este sus spre inainte pentru ca palma mainii sa ajunga sub omoplatul stang al partenerei cu o atingere usoara si eleganta.

Bratele femeii – cel drept urmeaza linia bratului stang al barbatului, iar bratul stang se odihneste usor pe bratul drept al acestuia, fara sa se sprijine cu greutate. Degetele palmei stangi sunt unite si ating zona mai jos de umarul barbatului.

Priza palmelor celor doi dansatori – stanga (B) si dreapta (F) se realizeaza astfel: degetele se sprijina pe palma barbatului intre degetul mare sic el aratator, degetul mare se indoaie peste cel al partenerei.

Capul femeii – este in extensie usoara spre stanga cu privirea indreptata – diagonal stanga-fata-sus.

 

Pozitia de promenada sau de plimbare

Este pozitia in care corpurile dansatorilor formeaza un V (fata in dreapta partenerului) – cu deschidere dintr-un unghi de 90 grade – in scoala de dans engleza unghiul nu depaseste 90 grade.

Deschiderea se modifica in functie de pasi:

  1. Cand se face pas lateral, cu piciorul exterior (B cu pasi stanga si F cu pasi dreapta), unghiul este cel mai inchis
  2. Cand se face cu piciorul interior (B cu pasi dreapta si F cu pasi stanga), deschiderea este cea mai mare

Contactul intre corpuri la pozitia de promenada este usor deviat spre partea dreapta a fetei si partea stanga a baiatului. Capul baiatului mereu intors spre stanga – capul fetei se intoarce sau pe dreapta sau spre stanga. Linia umerilor celor doi parteneri ramane paralela, dar corpurile ajung aproape intr-o singura linie. Pasul de promenada trebuie sa fie executat lin, fara oscilatii ale corpului pe verticala sau orizontala ca sa dea expresia de plutire.

 

Din luna septembrie, Loga Dance School da startul cursurilor pentru incepatori copii (6-12 ani); juniori (12-18 ani); seniori (peste 18 ani +30 +40 +50 de ani)

Inscrierile se fac din 12-16 septembrie cu actul de identitate, zilnic intre orele 16.00 – 21.00 la sala de dans, situata pe strada Martirilor Deportati Nr. 30 (incinta tipografiei)

Pentru detalii accesati www.logadance.ro prin Facebook sau prin telefon la numarul 0722 53 83 17 (Lorant)


Caracteristicile dansurilor Standard la Loga Dance School (Informatia Zilei)

X