27 Octombrie 2010 (Informatia Zilei)


Beneficiile dansului in relatiile de cuplu din prisma unui psiholog!


Ramone Bancos (Grad) este de profesie psiholog. Printre numeroasele domenii de activitate pe care le desfasoara in prezent se numara si psihologia clinica si psihoterapia de familie si de cuplu. In calitate de specialist, a participat la o serie de cursuri si workshop-uri sustinute de renumiti psihoterapeuti din Romania, Malta, Germania, Elvetia si Statele Unite ale Americii. Din vorba in vorba, aflam ca dansul ocupa un loc important in aria preocuparilor din timpul liber.

Asa ca i-am lansat invitatia de a destainui cateva dintre efectele pozitive pe care le aduce acest minunat sport in viata unui cuplu.

Imi doresc ca tot mai multe persoane sa inteleaga ca psihoterapia, la fel ca si dansul, pe care eu l-am practicat timp de 3 ani de zile, la scoala de dans Loga Dance School, aduce multe beneficii in viata noastra, beneficii pe care eu le voi prezenta in continuare.

Dansul de societate este o activitate sociala. Studiile au aratat ca legaturile sociale puternice si relationarea cu prietenii contribuie la cresterea stimei de sine si la formarea unei imagini pozitive despre sine.

Participarea la lectiile de dans ofera de asemenea multe beneficii si celor care aleg sa participe cu partenerul lor de cuplu si reduce stresul la care sunt supusi partenerii cuplului legat de problemele de zi de zi, reduce eventualele tensiuni care sunt prezente in cuplu, duce la imbunatatirea comunicarii intre partenerii cuplului, la imbunatatirea relatiei de cuplu si la o stare de bine generala.

In continuare, voi vorbi pe scurt despre fiecare beneficiu in parte, ca sa vedem de ce este atat de important, mai ales ca si cuplu, sa desfasuram o activitate placuta impreuna, asa cum este dansul de societate.

Comunicare mai buna

Dansul este un amestec de muzica, miscare si emotie. Este o metoda dovedita stiintific de dezvoltare personala, de imbunatatire a capacitatii de a comunica, de a creste calitatea relatiilor de cuplu, si a starii de bine, in general. Are efect simplu si direct, trezind in sufletul omului sentimente de bucurie, stima de sine si incredere in sine.

Efectul pe care-l produce o ora de dans se prelungeste in viata de zi cu zi. Dupa un timp, oamenii vad viata mai plina de bucurie. Incet incet, ei incep sa descopere ce le umple viata si sa schimbe aspectele care sunt mai putin bune in viata lor.

Un curs de dans poate fi raspunsul la eliminarea stresului din viata unui cuplu. Traim o epoca in care stresul a patruns in forta in vietile noastre si cu greu scapam de el.

Avem parte de multe momente in care ne pierdem calmul si ajungem sa ne intrebam daca exista vreo cale de iesire din aceasta viata agitata, plina de probleme, care ne lasa fara energie si entuziasm. Si in aceasta situatie e foarte clar ca este nevoie de multa relaxare. Una dintre metodele de relaxare, usor accesibile, este dansul.

Dansul ii face pe oameni sa devina mai deschisi la ceea ce viata le poate aduce si ii ajuta sa nu se mai simta ca prinsi intr-o capcana.

Fiind relaxati, ei pot gasi mult mai usor solutii la problemele cu care se confrunta. Iar in momentul in care il practica impreuna cu jumatatea, este si mai frumos, devine deosebit, pentru ca, pe masura ce invata sa danseze, vor ramane surprinsi sa descopere ca si aceasta provocare au traversat-o impreuna, astfel ca partenerii prind incredere in ei si pot depasi cu succes provocarile care vor urma.

Dansul este o terapie in sine, muzica si miscarile ritmice avand profunde efecte terapeutice.

In primul rand, miscarea duce la eliminarea de endorfine, care reprezinta remediul natural impotriva depresiei, si, in al doilea rand, invatand sa dansezi, inveti de fapt sa comunici in primul rand cu tine.

Astfel ca dansul este o metoda folosita din ce in ce mai mult de psihoterapeutii de cuplu din intreaga lume.

Dansul, un antidot impotriva rusinii

O mai buna comunicare in cuplu este un alt beneficiu pe care il are practicarea dansului. O persoana bucuroasa, este mai toleranta, mai intelegatoare, mai dispusa sa-l asculte pe cel de langa ea.

Este uimitor sa vezi cum doua-trei ore de dans sunt suficiente pentru ca toata saptamana sa te simti deschis in a comunica cu aproapele tau. Si este nevoie saptamanal de acest dans, ca sa asiguri continuitate.

Dansul ajuta oamenii sa-si depaseasca rusinea, jena, si atfel sa devina mai deschisi, mai increzatori, mai siguri de ei, mai comunicativi.

Mai mult de 70% din comunicare este non-verbala. Si invatand sa dansezi in cuplu, inveti de fapt cum sa comunici, pentru ca inainte de a vorbi, partenerul iti citeste limbajul trupului.

Dupa ce ai parcurs un modul de dans, simti cum viata de cuplu se imbunatateste. Dansul ii ajuta pe parteneri sa reinvie dragostea care odata i-a unit.

Dansul are mult de oferit unui cuplu, fie ca este la inceput si se vrea a fi consolidat, fie ca dureaza de cativa ani si se vrea a fi reinviata pasiunea.

Dansul creeaza legaturi puternice in cadrul unui cuplu, si de asemenea poate sa aduca sarea si piperul intr-o relatie.


Beneficiile dansului in relatiile de cuplu din prisma unui psiholog! (Informatia Zilei)

X