23 Februarie 2016 (frissujsag.ro)


Az osszefogas erejet tukrozi az egyesulet 


A szatmarnemeti Szent Benedek Autistakert Egyesuletrol az utobbi idoben egyre tobbet lehet hallani a Loga Dance School tanciskola jotekonysagi akcioja apropojan is. Az eddigi eredmenyekrol es tovabbi tervekrol az egyesulet elnoke tajekoztatott.

A Szent Benedek Autistakert Egyesulet kezdetben 19 gyerekrol gondoskodott, ma mar 64-re bovult az ellatottaik szama

Tobb mint egy evtizedes fennallasa ota a szatmarnemeti Szent Benedek Autistakert Egyesulet arra torekszik, hogy biztositsa az autizmussal elo gyermekek szamara azon specialis korulmenyeket, melyek szuksegesek fejlesztesuk megvalositasahoz — magyarazza Dragus Norbert elnok. Az evek soran az egyesulet gondozasaba vett gyermekek szama jelentosen megnott, 19-rol 64-re emelkedett, ami bizonyitja, hogy egyre tobb az autizmussal elo gyermek.

Figyelemmel kovetik es segitik a Sajatos Nevelesi Igenyu Gyermekek Integralt Tanintezetet latogato 86, autizmussal elo gyermek fejleszteset is, akik szuksegleteiknek megfelelo, specialis iskolai oktatasban reszesulnek.

Dragus ramutatott, az egyesulet mukodese az osszefogas erejet tukrozi, hiszen a kulonbozo intezmenyek, gazdasagi es tarsadalmi szervezetek, valamint a maganszemelyek segitsege nelkul celjaik elerese nem lenne lehetseges. Abban a szerencses helyzetben vannak, arulta el az egyesulet elnoke, hogy Szatmarnemeti onkormanyzata fedezi a kozpont fenntartasi es a gyerekek szallitasi koltsegeit, igy minden adomanyt es a palyazatokon megnyert osszeget a specifikusan strukturalt kornyezet es a modszertani eszkozok bovitesere hasznalhatjak fel.

A gyermekek szamanak allando novekedese, valamint a mar elsajatitott keszsegek es tudasanyag gazdagitasa a keszletek allando boviteset es felujitasat igenyli. Ebben lesz az egyesulet segitsegere a Loga Dance School tanciskola altal meghirdetett jotekonysagi kampany, a befolyo osszegbol egy interaktiv tablat es 10 tablagepet vasarolnak. A Loga Dance School-gala csutortokon lesz, a segiteni vagyok a 20 lejes jegyek megvasarlasaval jarulhatnak hozza a kampany sikerehez.

A modern eszkozok szerepe a fejlesztesben

Az autizmus a jelenlegi kutatasok szerint egy olyan genetikai korkep, mely orvosi ertelemben nem gyogyithato, viszont kulonbozo fejlesztesi programokkal jelentos eredmenyek erhetoek el a szocialis-kommunikacios es kognitiv keszsegek teren — magyarazza Asztalos Tunde gyogypedagogus.

Az emlitett modern eszkozok jelentosen hozzajarulnak ezen keszsegek elsajatitasahoz. A kommunikacios keszsegek fejlodesi zavara nelkulozhetetlenne teszi egy alternativ kommunikacios rendszer — kepkartyacsere — hasznalatat. A bovulo szokinccsel azonban a kepeket tartalmazo fuzet is vastagszik, hasznalata ezaltal nehezkesse valik.

Ezen fuzeteket valtja fel a tablagepekre feltelepitett PictoVerb program, mely tematikusan csoportositott, mappakba rendezett, egyertelmu abrakat tartalmaz, ezek megerintese utan termeszetes emberi hangon hangzik el az adott kephez tartozo kozlendo, pl. „Vizet kerek”. A program hasznalata egyszeru, konnyen elsajatithato, kiegeszitheto sajat kep- es hanganyaggal. Erteke abban rejlik, hogy felhasznalhato az elsajatitott keszsegek rogzitesehez, a szokincs bovitesehez, azon gyermekek szamara pedig, akiknel nem alakult ki a nyelvhasznalat, egyenesen nelkulozhetetlen — hangsulyozza a szakember.

Balazsi Rozsa gyogypedagogus az interaktiv tabla elonyekent azt emliti, hogy az eszkozre kulonbozo oktatasi programokat lehet feltelepiteni, melyeket egyenileg, parban es csoportosan is lehet hasznalni, ezaltal a szocialis kompetenciak fejlesztesere is kivaloan alkalmazhato. Jo eredmenyt ernek el a feladatok megoldasaban azon gyerekek is, akiknel a finommotorikus keszsegek nem alakultak ki, ezert szamukra peldaul a puzzle kirakasa is gondot okoz.

A modern eszkozzel elvegzett feladatok utan a gyerekek azonnali vizualis es auditiv visszajelzest kapnak, biztositva van szamukra a sikerelmeny — mutatott ra a gyogypedagogus.

Tovabbi feladatok

Az egyesulet alakulasara es fejlodese tortenetere visszatekintve Dragus Norbert elnok sikeresnek ertekelte az autizmussal elo gyermekek fejlesztesere iranyulo torekveseiket, de a jovo miatti aggodalmarol is beszelt: egyreszt komoly gondot jelent, hogy a Hans Lindner Alapitvany altal biztositott epulet a gyerekek novekvo szamabol kifolyolag bovitesre, az elektromos es futesrendszer pedig felujitasra szorulna, masreszt a legegetobb problema az, hogy az iskola vedoszarnyai alol jovore kikerulo fiatalok szamara biztositani tudjanak egy foglalkoztatasi kozpontot.

Erre a celra felhasznalhato a vedett kornyezetu muhely, mely a Szent Benedek Kozpont szekhelyen talalhato, viszont allando mukodtetesehez bovitesre es a kozponti futes bevezetesere van szukseg.


Az osszefogas erejet tukrozi az egyesulet (frissujsag.ro)

X